Istanbul- čarolija na oba kontinenta


PODIJELI.

Istanbul pruža svojim posjetiocima vrtoglavi mozaik različitosti, od drevnih građevina, sultanske raskoši, orijenta na čaršijama do modernih  kancelarija smještenim u neboderima. Kada jednom posjetite Istanbul, zauvijek ćete čeznuti da se vratite u ovaj neodoljivi grad.

Drevni turski grad na Mramornom moru pokupio je najbolje  stvari od oba svijeta. Kada hodate starim dijelom prijestolnice pored Aja Sofije, nevjerojatno lijepe crkve iz šestog stoljeća koja je sada džamija, ili Sultan  Ahmetove Plave džamije, teško ćete izbjeći divljenje moći i snazi nekadašnjeg Osmanskog carstva. Tačno  pored njih smjestila se palača Topkapi, dom u kojem se nalazi harem sultana Ahmeta, sa preko 400 soba. Raskošno zdanje s prekrasnim vrtovima i mramornim bazenima s kojih možete obuhvatiti pogled na cio  Bosporski kanal, očuvana je u cijelosti, zajedno sa zbirkom dragulja njegovog vlasnika. Vika  i smijeh prekrasnih konkubina kao da se tamo čuje i danas. Takvih i sličnih objekata u Istanbulu ima na desetine, a protežu se na više od šest stotina tisuća kvadratnih metara.

1344035657_istanbul_3

Na ulicama grada nemoguće je ne primjetiti  kako je moćno i bogato bilo nekadašnje carstvo. Kao i danas zapadni svijet, i ono se baziralo na trgovini. Ona je zato u krvi gotovo svih stanovnika Istanbula – krajnje tačke nekadašnjeg Puta svile, koji je počinjao čak u Kini.

istanbul

Kupnja i prodaja na ulicama turske prijestolnice, a pogotovo na drevnom Bazaru  su ritualni obredi koji zahtijevaju određena pravila i naravno – vrijeme. Pri samom ulasku u prodavaonicu gazda će vas nenametljivo ponuditi čajem od jasmina ili jabuke. Odbiti ga smatra se krajnje nepristojnim. Tako će sa šoljicom čaja u ruci kupac u miru razgledati ponuđenu robu. Kada se odluči za nešto, u pregovorima s trgovcem cijena se može spustiti i do dvadesetak posto. Cilj je da i vi i prodavač budete zadovoljni dogovorom. I tako već stotinama godina. Upravo je  Kapali čaršija  jedna od najvećih natkrivenih tržnica u Istanbulu sa preko 3,000 radnji sa srebrom, zlatom, kožom, najfinijim materijalima i tkaninama i suvenirima. Baš tu možete uživati u cjenkanju sa turskim trgovcima i osjetiti šarm istoka.

Pripremila: Lejla Brkić- Drinić

istanbul-hotels-14