Interkulturalne kreativne radionice


PODIJELI.
Nakon nekoliko mjeseci pripreme i pregovara od 14.07.2014 godine ozvaničen je početak Interkulturalni kreativnih sedmica u Novom Travniku. S obzirom da je ovo jedinstven projekat po svom konceptu i sadržaju mnogi su nestrpljivo čekali početak , što je danas svečanom konferencijom i učinjeno. U Novi Travnik je 11.07.2014 godine pristiglo 6 studentica fakulteta i visoke škole za umjetnost, pedagogiju i socijalnu pedagogiju kako bi kroz ovaj projekat uzeli aktivno učešće u kreairanju zanimljivih sadržaja za srednjoškolce, volontere.
Inovatine radionice, prilagođene najvećim pedagoškim i moderim standardima koje će se ralizovati u narednom periodu prilika su da mladi uljepšaju svoje vrijeme tokom raspusta te steknu nova znanja, prijateljstva ali i vještine. Udruženje za prevenciju ovisnosti Narko Ne na čelu sa kordinatoricom ovog projekta, sestrom Magdalenom Schildknecht, dugogodišnji je implementator ovog projekta koji se do sad uspješno realiziralo u Varešu i Vitezu a po prvi put će biti održan u Novom Travniku.

Zvaničnu konferenciju otvorila je koordinatorica projekta s.Magdalena a nakon toga prisutnim su se obratili predstavnici općine na čelu sa načelnim gospodinom Refik Lendom koji nije krio oduševljenje ovim projektom te je u ime općine obečao podršku u realizaciji ove ideje te pozdravio ideje mladih. Sa sadržamej Interkulturalnih kreativnih sedmica prisutne su upoznali volonteri lideri projekta iz Novog Travnik, studentice iz Švicarske te članovi top tima koji su do sad učestvovali na ovom projektu u Vitezu. Omladinsko udruženje Nova vizija partner je na ovom projektu a prisutnim se obratio predstavnik ovog udruženja Džemil Belegić, koji ističe kako ovaj projekat donosi jednu novu eru u radu sa mladima te jačanje vlastitih kapaciteta svih učesnika projekta.


Brojni zanimljivi sadržaji su pred mladima u ovom gradu, 15.05 održan je City Relly gdje će studentice iz Švicarske uz pomoć svojih prijatelja, volontera domaćina upoznati se sa znamenitostima Novog Travnik, posjetiti zanimljive lokacije te nakon toga na zajedničkom sastanku ispričati svoje utiske. Već od srijede učesnici projekta odlaze u Vareš na zajednički kamp sa učesnicima iz Vareša gdje će imati priliku da borave na prelijepom izletištu ¨Igrište¨ daleko od svijeta telefona i interneta. Po završetku kampa koj traje do Subote učesnici se zajedno sa studenticama iz Švicarske vračaju u Novi Travnik i nastavljaju svoje aktivnosti kroz održavanje radionica ali i brojnih drugi zanimljivosti u našem gradu.
Pred domaćinima predstoji puno zadataka kroz koje će pokazati svoje liderske sposobnosti te predstaviti ovaj projekat kao sastavni dio svih zdravih budućih normi za rad sa mladim ljudima u Novom Travniku.

merak.ba