Implementiranje produktivnih navika – UG KNJIGA-IZVOR


PODIJELI.

“Samo je jedan kutak svemira koji sigurno možete promijeniti, a to ste vi sami.” Aldous Leonard Huxley
Možemo primijetiti da produktivne navike koje osnažuju ličnost i organizovanost pojedinca u svakodnevnom životu, kako na psihosocijalnom tako i na kulturnom planu, u našem društvu baš i nisu razvijene na pravilan način. U našoj općini, osim sa problematikom siromaštva i nezaposlenosti, susrećemo se sa problematikom nedostatka samomotivacije i adekvatnog načina pomoći u promjeni loših navika i/ili kreiranju novih, boljih. Statistike govore u prilog tome da ženska populacija koja živi na teritoriji područja Općine Zenica  većinu vremena, odnosno preko 4 sata dnevno, provodi na internetu i ispred TV predajnika, a jako malo u čitanju, istraživanju, konstruktivnim diskusijama i sl.

UG Knjiga-Izvor iz Zenice, tim mladih inovativnih žena, odlučili su da naprave projekat koji će se konkretno pozabaviti tom problematikom i  uticati na promjenu svijesti ali i stil života kod određene populacije, u ovom slučaju grupe žena dobne skupine od 18 do 35 godina. Tako je nastao projekat na temu: „Razvoj implementiranja produktivnih navika kod ženske populacije“ koji je prošle sedmice završnom tribinom obilježio kraj svoje projektne aktivnosti.  Koordinatorice  i voditeljice projekta su:  Enisa Aganović, Melisa Kaknjo i Aida Prijić.

Projekat je osmišljen kao set radionica, treninga i interaktivnih dijaloga koji bi trebali da omoguće  razumijevanje i  implementaciju produktivnih navika kod navedene ciljane grupe. Aktivnosti su se realizirale u tri faze:

1. Radionice psiholoskog okvira
2. Radionice menađerskog okvira
3. Dvodnevni trening na temu: „Produktivne navike i njihov razvoj“

 Polaznice projekta su po završetku treninga imale priliku da daju svoje utiske i direktno učestvuju u kreiranju projektne brošure. U priloženim slikama možete vidjeti kako su mnoge pokazale veliku kreativnost kao i zadovoljstvo realiziranim projektom. Svakako da trebamo da nađemo primjer u ovim mladim ženama koje u ovoj surovoj današnjici prikazuju kako  biti uspješna žena, majka, kćerka i prijateljica. Prestanimo da tražimo izgovore da činimo bolje za sebe i za cjelokupno društvo. Pozitivne misli zajedno sa radom zaista čine mnogo. Produktivne „izvorke“ su  pravi primjer kako sa malo volje i truda možete napraviti nešto odlično, nešto što će osvježiti srce i dušu. A, pritome  ćete doprinijeti pozitivnim promjenama u cjelokupnom  društvu. “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”. Mijenjajući sebe mijenjamo i druge. Dio projekta bio je i da učesnice na kraju njega izraze svoje utiske i ideje.
Previše stvari morate obaviti, a imate premalo vremena? Sve radite u posljednjem trenutku? Vjerovatno ste, kao i većina drugih ljudi, sebi postavili previše zahtjeva, a postavljajući zahtjeve i sami sebi stavljate pritisak njihovog ostvarenja što direktno vodi do stresa. Nemojte na sebe preuzimati previše obveza. Ne morate vi sve. Birajte one ugodnije i stvari koje volite raditi, a ono što vam uzrokuje stres izbjegavajte.
Elma Halilović

Zahvaljujući projektu produktivnih navika mislim da ću ubuduće bolje postavljati svoje ciljeve… Nagrađivati se i kažnjavati.
Ehlimana Delić

Pripremila: Lejla Brkić-Drinić