I ja sam iz Srebrenice!


PODIJELI.

“Postoji izreka koja kaže da čovjek uz sebe treba imati dvije kutije. Crnu, u koju će uvijek ispričati ono loše sto mu se desilo, i bijelu, u koju će kazati ono dobro. Koliko god bilo teška sudbina iz jedne kutije ili dobra iz druge, čovjek treba biti svjestan da i u jednoj i u drugoj piše isto: proći će…”

Pored silnih problema koje čovjek ima, treba da negdje na kraju vidi svjetlost, treba da se bori da to na neki način odbaci od sebe, kako bi koračao naprijed. Svi mi moramo imati iskušenja, ali moramo ih i prebroditi. Baš kao i poznati voditelj Hayat televizije Fikret Hodžić. Njegova iskušenja su bila takva da je rano morao da postane odrastao čovjek, da je rano morao da radi neke stvari koje njegovi vršnjaci nisu radili, ali uvijek, kako kaže Fikret Hodžić, želio je da bude sretan, želio je da živi!

Poznati Fikret Hodžić napisao je knjigu „I ja sam iz Srebrenice“. Javnost u našoj zemlji je jako zainteresovana za ovu knjigu i danas je jedna od najprodavanijih knjiga. Ova knjiga govori o svim dešavanjima u Fikretovom životu, ali i dešavanjima 1992. u Srebrenici. Knjiga je zamišljena kao pismo dvojici prijatelja koji se zovu Peđa i Neven, koji su otišli  1992. godine iz Srebrenice.

Ako su ustvari Peđa i Neven?

Peđa i Neven su bili Fikretovi prijatelji, koji su živjeli u njegovoj zgradi. U jednom dijelu knjige, Fikret opisuje kako je htio napisati jedno pismo Peđi i Nevenu. Nije mogao, jer da bi napisao pismo potrebni su papir i olovka. On nije imao ni komadić papira…

Nije bilo lahko krenuti od nule, bez oslonca u životu, trebalo je mnogo vremena i truda  da se izbori za ovo što je danas. I to je bio cilj! Da njegov uspjeh zapravo bude njegova osveta.

Fikretov san je bio da napiše knjigu, i da se na taj način zahvali svom ocu koji je dao život za našu zemlju, ali i svojoj majci koja se zajedno sa njegovim bratom trudila da on danas bude ono što jeste.

Poruka ove knjige jeste da oni koji su naumili da istrijebe ljude iz Srebrenice to nisu uspjeli uraditi i da će uvijek biti neko ko će govoriti o stvarima koje su se dešavale u Srebrenici. Knjiga  treba da bude duboko uklesana u historiju BiH kako bi mladim naraštajima pokazala da se u BiH dogodila jedna Srebrenica koju nikada ne treba zaboraviti…

“Gdje god budeš živio i s kim god kuću budeš dijelio, budi svjestan da se ne razlikuješ od drugih ljudi. Tvoj život dar je od Boga, a tvoja pamet dokaz da se neke stvari ne mogu kupiti. Novac čini život ljepšim, no ne i dužim. Budi što jesi, poštuj druge i, ono što obećaš, obavezno ispuni. Sve ovo prenesi i na brata.” Fikret Hodžić, I ja sam iz Srebrenice.

Autor: Emina Bilić