Hej ljubičice u mraku sto budiš mi svijet…


PODIJELI.

Kada zima pokupi svoj snježni pokrivač sa zemlje i spakuje ga u svoj kofer, ispod ledenih, sićušnih vlati trave pojavljuju se prvi vjesnici proljeća. Prvi vijesnik koji pomalja svoju glavicu je visibaba. Ona krasi šume i livade, čekajući da se i ostalo proljetno cvijeće osmjeli da pusti svoje listove i cvjetove na divan sunčani dan. Za njom se kroz još uvijek hladnu zemlju probijaju šafran i naravno – LJUBIČICA!

ljubica2Ljubičica svojim mirisom zaustavlja slučajne prolaznike i mami ih u svijet snova i nježnosti. Do sad je poznato oko 500 vrsta ljubičica. Neke vrste imaju nedostižan miris koji nadraži receptore nosa i to spriječava bilo kakav daljnji miris dok se živci ne oprave. Kod većine nas ovaj miris budi sjećanja na lijepe dane djetinjastva, kada smo sa prvim zrakama sunca skakutali po livadama berući  ljubičice za mame, nene i učiteljice ili kada smo od njih pravili vjenčiće i nosili ih na glavi umjesto krune, maksimalno uživajući u nježnom mirisu.
Smatra se da je ljubičica ustvari sveti cvijet Afrodite, boginje ljubavi i ljepote u antičkoj Grčkoj i da svojim mirisom pomaže djevojkama i mladićima da privuku ljubav svog života. Neki narodi sade ljubičice pored kućnog praga jer se vjeruje da ih one štite od razdora i nesloge u kući. Također, majice ili bilo kakva odjeća na kojoj je naslikana ljubičica ili odjeća koja je oprana vodom u kojoj su se nalazili cvjetovi ljubičice, navodno, pružaju psihičku zaštitu čovjeku.

ljubica3Sanjati ljubičice je također lijepo! Ukoliko ste sanjali da berete ljubičice, to znači da će se poboljšati odnosi u vašoj porodici, a ukoliko ste ih još i mirisali, siguran je znak da vas u narednom periodu očekuju sreća i radost. Ako ste ljubičice poklonili  ili dobili na poklon, pred vama je udaja ili žendidba, a  ako ste već u braku, taj san će vam donijeti sreću!

Osoba koja sanja da se umiva vodom u kojoj se nalaze cvjetovi ljubičice, neka očekuje da će se vrlo brzo zaljubiti do ušiju!
Bila ovo praznovjerja ili ne, to vas ne spriječava da pored svog doma posadite ovo cvijeće ili da poklonite stručak ljubičica voljenoj osobi i na taj način joj pokažete svoju ljubav i nježnost!

Piše: Ajla Šabić