Flash mob „Šutnja“


PODIJELI.

Flash mob „Šutnja“ dio je zeničke revolucije koju Lokalni tim Zenica ONAuBiH-a sprovodi do 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Flash mob „Šutnja“ odvijao se nekoliko dana, na isti način, u isto vrijeme ( 13:00 )
Prvog dana – četvrtak (10.4.) 10 članova tima učestvovalo je u flash mobu. Svi članovi su bili u crnim majicama, sa trakom preko usta, kao simbolom šutnje.

Došli su iz različitih pravaca i stajali u krugu 10 minuta, nakon čega su se rastali opet u različitim pravcima.

Građani su bili zainteresovani, prilazili su, slikali mlade ljude koji su stajali mirno i ignorisali sva pitanja i komentare prolaznika.

Drugog dana – petak (11.4.) flash mobu je prisustvovalo 15 članova tima. Ovoga puta u krugu su stajali duže -20 minuta.

Građani su ponovo bili zbunjeni, masa se okupila oko članova i čekala ishod njihovog „performansa“ ali članovi tima udaljili su se u različitim pravcima i građane ostavili u nedoumici.

Posljednjeg  dana (subota – 12.4. ), na platou ispred Robne kuće Bosanka u krugu je bilo nešto manje od 30 ljudi. Sa trakama na ustima, ovoga puta stajali su 30  minuta.

Privukli su ogromnu pažnju medija i prolaznika.„Zenička revolucija“ imat će novi nastavak, do 3. Maja, kada će Lokalni tim Zenica napraviti finalnu akciju za naš najbitniji datum.

Smatram da mladi ne znaju usmjeriti svoje nezadovoljstvo niti ga iskazati na pravi način. Imam tu sreću da radim sa 50 fantastičnih ljudi, od kojih je 35  bio čisti primjer većinskog dijela stanovništva našeg grada tj. sveopće pasivnosti dok nisu saznali za rad asocijacije i njene misije i vizije. To su mladi gladni promjena i voljni da učine nešto povodom toga, a ono što je najbolji pokazatelj jeste činjenica da su motivacija ostalim mladim ljudima u našoj sredini od kojih svake sedmice po nekoliko istupi i učlani se u lokalni tim.


Piše: Emina Mehić