Etno selo Stanišići


PODIJELI.

Na izlazu iz Bijeljine prema Pavlovića mostu nalazi se Etno selo “Stanišići”. Etno selo “Stanišići”, izvan sadašnjeg vremena i prostora budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju i oči i duša. Tvorac ovog magičnog mjesta je Boris Stanišić, čovjek koji je inspiraciju za izgradnju ovog raja na Zemlji dobio putujući diljem Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20.vijeka. Rezultat avanturističkih putovanja gospodina Stanišića jeste  autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svjetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je vodenice, mljekara, kovačnica, kameni bunar, hambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućanstva i narodnih nošnji. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je ustvari skup replika historijskog i religijskog značaja. Duhovna cjelina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mjesta obilježenih pravoslavljem. Sa svjetovnim dijelom sela duhovna cjelina se veže velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do Krstionice koja je rađena po uzoru na malu crkvu koja postoji na Aljasci.

U srcu ove cjeline je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Također se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak) koja predstavlja izuzetan primjerak srednjovjekovne gradnje. U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mjesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

Ništa nije prepušteno slučaju, pa tako jako ukusnu trpezu obezbjeđuju uposlenici restorana “Konoba Stanišić” koji je smješten na samoj obali jezera, a u potpunosti je opremljen u etno stilu, sa kaminom i ognjištem. Iz restorana se pruža predivan pogled na muzejski dio “Etno sela Stanišići”. Jela spremaju vrhunski majstori kulinarstva, a ljubazno osoblje će vam ponuditi jela domaće i internacionalne kuhinje uz veliki izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Pored slike ovog sela, svaka naredna riječ je suvišna. Ovo mjesto odiše ljepotom, kulturom i mirom. Toplo vam preporučujemo da posjetite Etno selo „Stanišići“ i osjetite makar mali dio pozitivne energije kojom odiše ovaj prostor. Sigurni smo da ćete ovo mjesto napustiti punih baterija spremni da se suočite sa svakodnevnim obavezama, sa još većom lahkoćom.

Foto: Semina Čivić
Piše: Lejla Čoloman