Edoteka


PODIJELI.

Dođi u klub, drug, jer četvrtkom pun je, tu se bildaju mozgovi, to je kviz EDOTEKA.

„I večeras su za vas pitanja spremili Senad, Benjo i ja, Edo.“ –  tu frazu dosta mladih Zeničana čuje svakog četvrtka u popularnom kafiću Club 072 kada voditelj Edin Sinanović proglašava početak novog izdanja najpopularnijeg kviza za mlade i one malo starije u Zenici, Edoteke.

Sam kviz se ne razlikuje puno od ostalih, sem što odvija u lokalu a ne na TV-u. Pravila su jednostavna, 40 pitanja podijeljena u 4 kategorije, a ekipa s najviše bodova osvaja prvo mjesto. A pitanja mogu biti razna, od muzike, sporta, historije pa sve do biologije, geografije, pa i anatomije i fizike.

Untitled

Iskoristili smo priliku da popričamo s momcima koji vode ovaj kviz, vlasnikom kluba 072, Senadom Džanićem i popularnim voditeljem Edinom Sinanovićem.

Merak.ba: Momci, kako je nastala EDOTEKA?

Senad: „Ideju o kvizu dao nam je moj drug Edin Hrapović. Naime, on je boravio neko vrijeme u Engleskoj, gdje je i saznao za ovakvu vrstu kviza, koja je veoma popularna u tamošnjim pubovima. Time smo i mi odlučili pokrenuti nešto slično i ovdje. Na prvo izdanje kviza došlo nam je svega 7 ekipa, ali broj učesnika je rastao iz kviza u kviz. Na početku smo vodili kviz u kuglani, a kada nam je ona postala mala, zamijenili smo je Klubom 072.

Merak.ba: A kako je nastalo ime kviza?

Edin: „Prvi dio EDO je po meni, a TEKA po Senadu. Zezam se. Kviz je dobio svoje ime smo po našem prijatelju Edinu Hrapoviću koji je, kao što je Senad već spomenuo, dao prijedlog o kvizu, pa tim simboličnim putem željeli smo mu se zahvaliti.

Merak.ba: Imate li neke zanimljive i drage trenutke koje bi ste podijelili s našim čitateljima?

Senad: „Edo je obećao našim učesnicima da ćemo se nas dvojica ofarbati u plavo ako neka ekipa opet obori rekord kviza po broju bodova. Nije prošlo ni sedam dana, rekord je srušen i mi smo se morali ofarbati u plavo.

Merak.ba: I za kraj, kakvi su planovi za budućnost?

Edin: „Mi nastavljamo s našim radom, dokle god publika izražava želju za edukacijom kroz zabavu.“

Senad: „Slažem se s Edom, nastavljamo dokle god Edotekaši žele da radimo.“

Danas EDOTEKA u Zenici nije samo kviz, već jedan od brendova ovog grada. Mi želimo Edotekašima mnogo sreće u budućnosti.

Piše: Nino Mujkić