Druženje članova Udruženja „DLAN“ i učenika Osnovne škole „Đulistan“


PODIJELI.

Zenica je danas bila domaćin vrlo zanimljivog druženja. Naime, članovi Udruženja “DLAN” kantonalnog udruženja oboljelih od cerebralne paralize, mikrocefalije i hidrocefalusa ugostili su danas učenike Osnovne škole “Đulistan” iz Lješeva, Općina Ilijaš. Povod posjete učenika ove škole bilo je upoznavanje sa članovima Udruženja “DLAN”, upoznavanje sa djecom sa poteškoćama u razvoju, a samim tim i formiranje pozitivnog stava o njima kao ravnopravnim članovima društva. 

Predsjednik Udruženja “DLAN” gospodin Selvedin Dedić učenike je kratko upoznao sa radom Udruženja, a potom im pokazao igralište koje je izgrađeno po posebnim standardima kako bi djeca sa poteškoćama u razvoju mogla da ga koriste i na taj način se osjećaju bar djelimično prihvaćenim od strane društva.

Iz Osnovne škole „Đulistan“ s ponosom ističu da u njihovoj školi ima nekoliko učenika sa različitim poteškoćama, kao i to da su vrata škole širom otvorena za njih bez obzira na probleme koje imaju. Također, spomenuli su i činjenicu da njihovu školu pohađa jedna učenica koja ima cerebralnu paralizu i pored toga je dobar đak, i ima veliku podršku okoline.

Treba reći i to da su roditelji članova Udruženja “DLAN” iskoristili današnje druženje da se okupe, porazgovaraju, razmijene iskustva i bar na trenutak izađu iz svojih domova i svakodnevnice koja je vrlo često teška i sumorna. Članovi Udruženja „DLAN“ koriste priliku da se zahvale gostima na prijateljskoj posjeti i divnom druženju, a kako kažu ovo nije njihov posljednji susret, nego tek početak duge i uspješne saradnje.

merak.ba