DONDURMA – ledena poslastica koja će vam izmamiti osmijeh


PODIJELI.

Dondurma, doslovno prevedeno na bosanski jezik znači „ledena“. Riječ je o ukusnoj deliciji, tačnije, vrsti sladoleda, koji vodi porijeklo iz oblasti Maraš u Turskoj. Sastojci od kojih se pravi dondurma su najčešće: mlijeko, šećer, salep i mastika. Kod nas vlada pogrešno mišljenje da je salep vrsta toplog osvježavajućeg pića, ali ustvari, riječ je o brašnu koje se dobija sušenjem i mljevenjem lukovica rane ljubičaste orhideje, koja raste na pojedinim područjima Evrope i Bliskog Istoka. Drugi sastojak dondurme je mastika, aromatična smola, koja se dobija iz istoimenog zimzelenog grma iz porodicije Pistacia. Drugo ime za mastiku je  „arapska guma“ i osnovni je sastojak jos jednog prepoznatljivog deserta, rahat-lokuma. Ova dva sastojka daju dondurmi prepoznatiljiv ukus i teksturu, koju ostali sladoledi u svijetu nemaju.

Izvorna dondurma sa originalnom recepturom se može pronaći isključivo na prostoru Turske. Naime, prije nekoliko godina, turska vlada je donijela zabranu na izvoz ovog sladoleda i njegovog glavnog sastojka salepa, iz razloga što je ogromna potražnja za ova dva proizvoda znatno ugrozila rasprostranjenosti rane ljubičaste orhideje, divljeg cvijeta iz kojeg se dobijaju navedeni proizvodi. Tom odlukom, ova biljna vrsta je zaštićena od izumiranja, a dondurma je je postala ekskluzivni proizvod, koji se može pronaći samo na prostoru Turske.

Pored izvanrednog okusa i ekskluzivnosti ovog proizvoda, najzanimljiviji je način na koji se on prodaje. Riječ je o pravoj maloj predstavi, koja će vam izmamiti osmjeh na lice. O čemu se zapravo radi, pogledajte na priloženom video isječku.

Piše: Dženan Bilajac