Dokle ide ljudska izdržljivost?


PODIJELI.

Uvijek postoji ona krajnja granica, trenutak iza kojeg ne možete podnijeti pritisak koji se vrši nad vama, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom stresu. S obzirom da smo svi različiti, tako se razlikuje i naš prag toleracije. Dok će neko biti u stanju da istrpi cjelodnevno maltretiranje, drugi to neće biti u mogućnosti trpiti niti cijelu sekundu.
Kada su u pitanju granice tjelesne izdržljivosti donosimo vam 3 zanimljive informacije:

Koliko dugo možemo ostati budni?slika1Svi mi imamo lične rekorde nespavanja, ali najveći rekord od 264 neprospavana sata, što iznosi oko 11 dana,  postavio je 17-godišnji Randy Gardner za naučni projekat u srednjoj školi 1965. godine. Prije nego što je zaspao jedanaesti dan, on je u suštini bio biljka s otvorenim očima. Ali u kojem trenutku bi on umro?
U junu, 26-godišnji Kinez je navodno umro nakon 11 dana pokušaja da odgleda sve utakmice Europskog kupa. Budući da je pio alkohol i pušio u tom periodu, bilo je otežano utvrđivanje uzroka njegove smrti.
Minimalne i maksimalne tjelesne temperature

2.Normalna tjelesna temperatura je negdje oko 37°C. Ukoliko biste se našli na sibirskoj hladnoći bez adekvatne zaštite, s padom svakog stepena Celzijusa, opadala bi i šansa za vaš opstanak. Na 36°C smanjuje se uračunjivost i procjene postaju iracionalne. Na 35°C ne biste bili sposobni napisati ni svoje ime, dok bi na 32°C većina ljudi kolapsirala, a bez svijesti bi ostali na 30°C. Na 20°C vaše srce bi prestalo kucati.
Ipak, 2001. godine pronađeno je dijete na -20°C, srce mu je prestalo kucati na dva sata, a izmjerena tjelesna temperatura bila je 16°C. Nekim čudom, dijete se ipak uspjelo oporaviti i to bez trajnih oštećenja.U drugoj krajnjosti, kada unutrašnja temperatura tijela dosegne 42°C – srčani udar je gotovo neizbježan, a temperatura od 43°C sigurno vodi u smrt.

Koliko dugo žena može biti trudna?

3.Većina trudnoća traje devet mjeseci, a doktori će potaknuti porod ukoliko se trudnoća oduži. Međutim, ono što malo ko govori je da bi žena realno mogla biti trudna i preko godinu dana. Najduža trudnoća zabilježena u historiji trajala je 375 dana, a beba je rođena sa oko 3,5 kilograma. Naime, 1945. godine, rođena je djevojčica Penny, a tok trudnoće njene majke pažljivo je pratio njen liječnik.
Zato, drage mame, ne brinite se previše ukoliko vaše bebe odluče malo produžiti odmor.

Piše: L.Č.