Delirij


PODIJELI.

Lauren Oliver je nova zvijezda među književnicima za mlade. Čitatelje je osvojila svojim prvijencem „Before I fall“ koja je nominirana za nagradu najbolje knjige za mlade u Njemačkoj, a sada se javlja sa trilogijom „Delirij (Amor deliria nervosa)“ koji se sastoji od knjiga: „Delirij“, „Pandemonium“ i „Requiem“.

Delirij je nevjerovatna, romantična, snažna i napeta priča koja prati sedamnaestogodišnju Lenu Haloway koja živi u svijetu gdje se ljubav smatra bolešću koju su znanstvenici uspjeli izolirati i izliječiti. Svi građani kada dosegnu punoljetnost moraju primiti lijek protiv ljubavi. Lena se radovala danu kada će se zauvijek izliječiti, život bez ljubavi za nju je predstavljao život bez boli, njen spas. Međutim devedeset pet dana prije njenog osamnaestog rođendana počinje mijenjati svoje mišljenje kada upoznaje izliječenog“ Alexa koji se čini drugačijim od ostalih. Upoznavanje Alexa ju je dovelo do toga da se odluči na nezamislivo: da pobjegne!

horbuch-rezension-delirium-von-lauren-oliver-L-uzG5OM

Delirij je roman koji će vas ostaviti bez riječi, a o njemu će te razmišljati dugo nakon što ga pročitate. Izuzetno je dirljiv i zarazan, prožet opširnim opisima krajolika, ali i likova. Podsjetiti će vas na važnost ljubavi i na to zašto se uopće trudimo voljeti.

Kada bi se našli u svijetu gdje je ljubav zabranjena, šta bi vi učinili?

Lena-lena-haloway-31246563-500-658

Najsmrtonosnija od svih smrtonosnih pojava: ubija te i kad je imaš i kad je nemaš. Ali nije riječ o tome. Sudac i osuđenik. Krvnik; oštrica; pomilovanje u posljednjem trenutku; hvatanje daha i nebo iznad nas. Hvala ti,hvala ti,hvala ti Bože. Ljubav: istodobno ubija i spašava…”

Piše: N.Č.