Data kamp – Edukativni program o data novinarstvu


PODIJELI.

Saznajte više o data novinarstvu –  kako da pronađete, analizirate i vizuelno predstavite online podatke za online publiku.

Trening vodi Peter Verweij, profesor na Školi novinarstva u Utrehtu, specijalista za multimedijalnu produkciju, društvene mreže i data novinarstvo.

Također, pridužit će nam se i predstavnici/e lokalnih medija i nevladinih organizacija aktivnih na polju otvorenih podataka i proaktivne transparetnosti.

Šta je data novinarstvo?
“Moja poruka budućim generacijama novinara je da savladaju vještine i nauče kako da koriste alate za analizu online podataka. Možda u tome nema ničeg glamuroznog, ali je to znanje koje nema mnogo novinara i koje će vam u budućnosti donijeti ogromnu prednost na tržištu.”- Adam Westbrook, autor knjige “Next Generation Journalists: 10 new ways how to make money in journalism”

U savremenom, digitalnom dobu podaci imaju neprocjenjivu vrijednost. Sve je veći broj incijativa koje zahtjevaju transparentnost vladinih institucija i pristup podacima od važnosti za život građana i građanki.

Ove incijative pružaju nove mogućnosti novinarima koji rade na online medijima da dođu do i da koriste postojeće podatke kao nove izvore informacija. Kako doći do tih podataka, kako ih analizirati, iskoristiti i predstaviti javnosti? Koje tehnike, metode i alatke možemo koristiti?

Na Data kampu ćete saznati:
– Šta je data novinarstvo?
– Kada, kako i gdje se možemo služiti tehnikama data novinarstva?
– Kako pronalazimo online podatke, provjeravamo njihovu vjerodostojnost i koristimo ih kao izvore?
– Kako ih analiziramo?
– Kako ih predstavljamo vizuelno svojoj publici?

Ko se može prijaviti?
Pravo učestvovanja na kampovima imaju novinari/ke sa iskustvom rada u online medijima (najmanje 2 godine) i na polju multimedijalne produkcije, kao i studenti završnih godina novinarstva, medija i komunikacija iz BiH. Neophodno je da:
– poznajete engleski jezik (posebno vještine komunikacije i čitanja)
– poznajete MC Office (posebno Excel) i koristite Internet

Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje.

Ukoliko imate objavljene tekstove, audio/video radove, molimo vas da linkove na njih uključite u aplikacioni formular. Prijave možete slati na kontakt@media.ba do 20.7.2014.

Prijave koje stignu nakon navedenog roka, ili budu nepotpune, neće biti uzete u razmatranje.

Organizator snosi sve troškove smještaja i puta. Hrana je uračunata u smještaj.

Program Data kamp organizuje se uz podršku MATRA programa Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

– See more at: http://www.mreza-mira.net/9437-data-kamp-edukativni-program-o-data-novinarstvu/#sthash.CZq8ZyhJ.dpuf