Dani Ašure u Zenici


PODIJELI.

Danas je u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Bosne i Hercegovine (OMS) i izdavačke kuće Hikmet, organizovana podjela ašure u četiri grada Bosne i Hercegovine: Sarajevu, Zenici, Livnu i Doboju.

U Zenici u 13 sati, na Trgu Alije Izetbegovića ašuru su dijelili predstavnici tri religije u Zenici, imami i pravoslavni i katolički sveštenici. Ovo je jedan od važnijih događaja za sve tri religije, pa je slogan ove aktivnosti bio: “Svi smo mi u istom brodu”, obzirom da je za sve religije na ovaj dan Nuhova (Noina, Nojeva) lađa pristala na kopno nakon velikog potopa. Tada su zalihe hrane bile na izmaku, a ljudi sa lađe, u tom teškom trenutku, zajedno su skuhali hranu od namirnica koje su im preostale.

Hašure (ili Ašure) je miješani kompot od mnogo vrsta voća i zrnatog povrća koji se tradicionalno priprema 10. dan mjeseca muharrema, prvog mjeseca u muslimanskom hidžretskom kalendaru, zbog čega se taj dan naziva (Jewmu) Ašura, što znači ‘deseti po redu’ (od ‘ašere-deset, ar.).

U kompotu treba biti najviše 70 vrsta, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta.

Povodom dana ašure, Vijeće studenata Islamskog pedagoškog fakulteta na čelu sa predsjednicom Eminom Šarić Krajišnik, organizovali su u amfiteatru fakulteta iftar za studente ovog, ali i drugih fakulteta. Tom prilikom, ukratko se obratio  mr. Esmir Halilović, a kraće predavanje održao je i hfz. Kenan Musić. Organizatori su priredili i muzički program, odnosno ilahije u izvedbi zeničkog hora Bedr. Ono što treba istaknuti, kada je riječ o samoj organizaciji iftara, jeste da se primjetilo da su žene puno bolje u organizaciji, barem kada je riječ o organizaciji ovog tipa.

U nastavku pogledajte našu GALERIJU SLIKA, sa današnje podjele Ašure kao i slike sa iftara.

Piše: Adis Kriko