Danas: Svjetski humanitarni dan


PODIJELI.

Često se kaže – ruke koje pomažu – mogu promijeniti svijet. Humanitarna djelatnost je po definiciji djelatnost kojom se u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez obzira na teritorijalne, nacionalne, vjerske, političke i druge pripadnosti, pruža humanitarna pomoć fizičkim i pravnim osobama kojima je ona prijeko potrebna zbog stanja u kojem se nalaze, a za koje ona nisu kriva. 

Svake godine 23. 11., u svijetu se obilježava Međunarodni humanitarni dan kako bi se ljude podsjetilo na važnost ulaganja u vlastitu dobrotu. To je dan kada se podsjeća vlade svih zemalja na odgovornost da vode brigu o zaštiti i sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija u njihovom radu. Ovo je također dan kada se prisjećamo i odajemo počast svim hrabrim humanitarcima koji su dali živote u raznim plemenitim misijama širom svijeta.

Međunarodni humanitarni dan nudi priliku:

  • da javnost sazna više o humanitrarnim organizacijama, šta humanitarci rade i  s kojim izazovima se susreću
  • za nevladine organizacije da pokažu svoje humanitarne aktivnosti
  • da se oda počast onima koji su poginuli ili su povrijeđeni tokom svoga humanitarnog djelovanja

Međunarodni humanitarni dan također je i povod da razmislimo o našim vlastitim životima i o tome kako možemo pomoći. Volontiranje vodi ka konkretnim promjenama. Nema boljeg vremena da djelujete od sadašnjeg.

Biti human i velikodušan, biti topao i osjećajan su karakteristike ljudi koje se danas,  izuzetno cijene, a koje su na žalost rijetke.

Čovjek je velik toliko koliko daje. Treba davati od srca onim ljudima koji su u teškoj životnoj situaciji i bez pomoći. Treba uvijek imati na umu: Kolo sreće se okreće, ko danas bi gore, sutra bi dolje. Svakome se može dogoditi, svakome i sve: bolesti, neimaština, bankrot, potresi, poplave, nesreće, razne tragedije… Uvijek, kad god možemo treba pomagati jer to je osjećaj koji svakog čovjeka (naravno, onoga s dušom) čini velikim, ispunjenim i sretnim čovjekom. A poenta života je biti sretan, zar ne?

Pripremio: Adis Kriko