Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. mart


PODIJELI.

29.februara i 1. marta 1992. godine, na prostoru tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, koja je bila u sastavu Socijalističke federativne republike Jugoslavije, sproveden je referendum. Pitanje na kojem su se svi punoljetni stanovnici trebali izjasniti glasilo je:

„Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“

Prema zvaničnoj statistici, na referendum se odazvalo 64,31% građana BiH, a 99,44% njih zaokružilo je ZA, čime je Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država, sa republičkim uređenjem u kojoj će svi njeni građani biti jednakopravni. Već 6. aprila, zemlje članice Evropske unije su priznale našu domovinu kao nezavisnu i samostalnu državu, a samo dan kasnije, isto je učinila i Vlada SAD-a.

Mjesec dana nakon proglašenja nezavisnosti, pokrenuta je otvorena velikosrpska agresija na BiH i tako je započeo četverogodišnji pakao za Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike. Od završetka rata, prošlo je 20 godina, a naša Bosna i Hercegovina je i dalje nezavisna država, doduše, s malo čudnim ustrojstvom i sistemom vrijednosti. Ali sve bude i prođe, pa će tako, nadamo se, proći i ovaj nevakat, a Bosna će opet vratit onaj sjaj i diku, kakvu je nekada imala.

U prlogu pogledajte kako  građanii/ke BiH čestitaju na socijalnim mrežama praznik.
Google kao velika svjetska kompanija čestitao je na sebi svojstven način Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naime kad otvorite www.google.ba pojavit će vam se sljedeća sličica na kojej se u formi vatrometa pojavljuju boje plava-žuta-bijela, koje su ujedno i boje zastave Bosne i Hercegovine.

Google kao velika svjetska kompanija čestitao je na sebi svojstven način Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naime kad otvorite www.google.ba pojavit će vam se sljedeća sličica na kojoj se u formi vatrometa pojavljuju boje plava-žuta-bijela, koje su ujedno i boje zastave Bosne i Hercegovine.

U prilogu pogledajte zanimljive slike, čestitke koje su postavljene na socijalnim mrežama.

Ovom prilikom, redacija portala Merak.ba, čestita 1. mart – Dan nezavisnosti BiH, svima onima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu.

Priredio: Dženan Bilajac