Dan maternjeg jezika – 21.02.


PODIJELI.

Na današnji dan se obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, i radi se o danu koji bi trebao biti dobro poznat i uvažen od strane pripadnika država koje su se dugo borile za postanak i opstanak svog maternjeg jezika, kakva je upravo i naša draga Bosna i Hercegovina. Danas je lahko govoriti utemeljenim BOSANSKIM JEZIKOM, ali iz poštovanja prema tvorcima i borcima za naš jezik, mi smo dužni da nastavimo sa njegovanjem i unapređivanjem našeg jezika do tačke savršenstva.

imagesMeđunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svake godine 21. februara. Cilj mu je unapređivanje, učenje i razvoj maternjeg jezika. UNESCO-ov dokument iz 1970. godine kaže “Maternji jezik označava put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.” Prema “Atlasu svjetskih jezika kojima prijeti nestanak” dominantni jezici poput engleskog, francuskog, španjolskog, ruskog i kineskog sve brže i više potiskuju manjinske jezike. Jezična raznolikost neodvojiva je od biološke raznolikosti, pa je gubitak samo jednog jezika gubitak za ukupni životni potencijal na zemlji, navodi UNESCO, ističući svoju presudnu ulogu u promociji normativnih i provedbenih strategija i aktivnosti u očuvanju jezika.


Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO, navodeći kao primjer postojanje niza biljaka s vrlo velikim ljekovitim učinkom, ali koje su poznate samo tradicionalnim kulturama. Ako se izgube jezici i kulture, nestat će i znanje o biljkama i njihovim ljekovitim karakteristikama. Stoga, Međunarodni dan maternjeg jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

merak.ba