Da li znate šta je kurkuma?


PODIJELI.

Ako i možda niste čuli za kurkumu, korkam ili Indijski šafran; svima nam je sigurno poznat začin kari (eng. curry). Naime kari je mješavina 20 začinskih biljaka, čiji je kurkuma glavni sastojak. A ako ste nekad na deklaraciji nekog prehrambenog proizvoda među sastojcima vidjeli E100, sada znate da je to zapravo oznaka za kurkumin, sastojak kurkume.

Da se radi o biljci izuzetnih svojstava, govori i podatak da je u posljednjih pet godina objavljeno više od 1500 članaka, koji govore o kurkuminu, glavnom sastojku kurkume.

Kurkuma je začin koji se dobiva iz rizoma (podanka) istoimene biljke iz porodice đumbira. Osnovna i najuočljivija svojstva ovog začina su jarko narandžasta boja i blago ljuti okus. Pored velike uloge u kuhinjama poput Indijske, ovaj začin ima i puno bitnija ljekovita svojstva.

Da se radi o biljci izuzetnih svojstava, govori i podatak da je u posljednjih pet godina objavljeno više od 1500 članaka, koji govore o kurkuminu, glavnom sastojku kurkume.

Antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko (antigljivično), te antikarcinogeno djelovanje su samo neka od djelovanja kurkumina.

Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je na antidijabetična svojstva ovog začina. Naime naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, ima povoljno djelovanje na inzulinsku rezistenciju (Diabetes mellitus tipa II nastaje kao posljedica rezistencije ćelija na inzulin, iako ga organizam možda proizvodi dovoljno). Ovo su rezultati predkliničih istraživanja, a ukoliko se dobiju slični rezultati i u kliničkim istraživanjima na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.

U modernoj medicini, kurkuma se koristi u terapiji bolesti: reumatoidnog artritisa, upala, amenoreje (izostanka mjesečnice), dismenoreje (bolne mjesečnice), dijareje, te kožnih bolesti.U narodnoj medicini ova ljekovita biljka ima još veću upotrebu. Koristi se kod astme, epilepsije, usporene laktacije, ujeda insekata, te hemoroida. Začin ne posjeduje sastojke koji su teratogeni, što znači da ga mogu konzumirati i trudnice, te dojilje takođe.

Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i spektar vitamina i minerala. Sadrži B3, B6, B9 (folnu kiselinu), kao i minerale: kalij , željezo, te mangan. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.

turmeric

Prah kurkume treba čuvati u tamnim staklenim bočicama, te ga ne izlagati djelovanju vlage I svjetlosti.

Iz knjige Georgea Mateljana “Najzdravije namirnice svijeta”, preporučeni su sljedeći načini upotrebe kurkume:

  • Dodajte prelivu za salatu dodatnu nutritivnu vrednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
  • Dodajte kurkumu salati od jaja, kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
  • Pomiješajte smeđu kuhanu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima, te začinite kurkumom ili curry prahom.
  • Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
  • Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje ukusa sočiva i karfiola.

Takođe je odličan dodatak mnogim vrstama variva, te mesnih šnicli.

A za vas koje ste raspoložene da same pravite make za lice, tu je I recept za jednu, upravo sa kurkumom. Naime, kurkuma se koristi I za ublažavanje upalnih procesa na koži, te potiče njeno obnavljanje.

Znači, postupak je sljedeći: Umutiti ½ kašike kurkume s ½  kašike meda. Neposredno prije upotrebe dodati I par kapi mlijeka ili vode, ali ne previše kako smjesa ne bi postal previše žitka. Preporučuje se držati masku na licu petnaestak minuta, te isprati mlakom vodom.

divithana/merak.ba