Da li znate po čemu je neobičan mjesec april?


PODIJELI.

Osim što započinje jednim od najluđih dana u godini – prvim aprilom, kada je poželjno lagati i šaliti se sa svime i svačime, četvrti mjesec krije još nekoliko tajni.

U rimskom kalendaru april je prvo bio drugi mjesec u godini jer su tek kasnije (oko 700. godine prije Krista) dodani januar i februar.

U engleskom i mnogim drugim jezicima, april dolazi od rimske riječi aprilis. Iako to nije potvrđeno, smatra se da ona dolazi od latinske riječi aperire koja znači otvoriti, a vjeruje se da se tako označava otvaranje cvijeća i latica, koje je najintenzivnije upravo u aprilu.

U rimskom kalendaru mjeseci su dobivali imena i u čast božanstava, a smatra se da je april bio mjesec u čast Venere, odnosno dana mu je njena grčka verzija imena – Afrodita ili grčki Aphros.

Kamen tog mjeseca je dijamant koji simbolizira nevinost, a cvijet – tratinčica.

Hrvatsko ime za mjesec april je travanj, dolazi od riječi trava.

Školska godina u Japanu počinje 1. aprila.

U SAD-u je april mjesec američke poezije.

  1. aprila se u mnogo zemalja obilježava Dan drveća. Tada se obično sadi novo drveće.

April je Međunarodni mjesec fuge, i to u čast Bachovog rođendana, koji je krajem marta. Mnogi savremeni kompozitori stoga u aprilu skladaju jednu fugu dnevno.

  1. Aprila je Svjetski dan zdravlja koji se obilježava i kod nas.
  2. aprila obično se obilježava kao Budin rođendan.
  3. april je Svjetski dan planeta Zemlje.

Četvrtog četvrtka u aprilu u SAD-u se obilježava „Take Our Daughters And Sons To Work Day „(Dan kada vodimo svoje kćeri i sinove na posao). Tada roditelji smiju dovoditi djecu na posao i pokazati im šta zaista ondje rade. Ovo je prvenstveno edukativan program, koji postoji od 1993. godine. Prvo su se na posao vodile samo kćerke, a od 2003. smiju se voditi i sinovi.

Četvrte nedjelje u aprilu održava se jedan od najpoznatijih svjetskih maratona, onaj u Londonu, i to od 1981. godine, a njime se skuplja novac za humanitarne udruge. Staza koja se mora pretrčati duga je nešto više od 42 kilometra.

Piše: Igor  Strutinski