Da li ste znali da smo pametniji ujutru?


PODIJELI.

Ujutru imamo najjaču samokontrolu, pa se preporučuje da tada donosimo sve važne odluke.

Istraživači sa Harvarda su potvrdili da u onoj narodnoj poslovici koja kaže da je jutro pametnije od večeri više istine nego što li smo mislili. Rezultati do kojih su došli pokazali su da je čovjek najpametniji ujutru, prije nego što se na njega spuste sve dnevne obaveze.

Neki naučnici smatraju da smo ujutru pametniji čisto jer smo imali vremena da tokom noći procesuiramo dnevne dileme, te se zato često budimo sa rješenjem problema koji nas je prethodno mučio. Dokazano je da je REM faza spavanja, ključna za suočavanje sa unutrašnjim nemirom i dilemama. U REM fazi spavanja naša sjećanja ponovo se aktiviraju, stavljaju u perspektivu, povezuju i integrišu, ali u stanju u kojem su stresne neurohemikalije blagotvorno potisnute – tvrdi autorica istraživanja Als van der Helm. Njen tim proučavao je 35 zdravih odraslih ljudi koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Svima je dva puta u razmaku od 12 sati prikazano 150 emotivnih slika dok su im se magnetskom rezonancom pratile moždane aktivnosti. Polovina ispitanika slike je gledala ujutro i uvečer bez spavanja između dva pregledavanja, dok je druga polovina gledala slike uvečer pa ujutro nakon prospavane noći. Upravo ta grupa ispitanika koja je spavala između svakog pregledavanja slika na prikazano je reagovala manje burno i emotivno.

Naime, ujutru imamo najjaču samokontrolu, pa naučnici preporučuju da tada donosimo sve važne odluke. Ako to ostavimo za poslije podne, bit ćemo umorni i iscrpljeni, a u takvom stanju i ispravnost naših odluka će biti pod znakom pitanja. Međutim, još je gore ako donošenje odluka ostavimo za večernje sate, kada su naše rezerve energije gotovo potpuno iscrpljene nagomilanim obavezama i kada jedva čekamo da završimo davno započeti dan.

Zato, budite vrijedni i samosvjesni, jutrom rješavajte svoje najbitnije i najzahtjevnije obaveze, a poslije se prepustite zabavi i opuštanju, jer ste to i zaslužili.

merak.ba