Da li je škola bitna kako bi ste postali programer?


PODIJELI.

Odgovor je vrlo jednostavan, u 21. vijeku škola kako bi ste postali programer vam nije potrebna. Naglašavamo 21. vijek jer imate neograničen pristup informacijama. Pije interneta jedine informacije su nam bile knjige do kojih se moglo jako teško doći, odnosno samo putem obrazovnog sistema kao što je srednja škola/fakultet.
Danas u nekoliko sekundi možemo pristupiti svakoj informaciji gotovo besplatno. Više nije problem doći do informacije već je problem da li je razumijemo i da li je znamo iskoristiti.
Naravno, nemamo ništa protiv školskog sistema iako ih nismo ljubitelji (po našem mišljenju školski sistem je zastario i ograničavajući, barem na ovim prostorima).
Niko vas ne može naterati da radite nešto i da se zanimate za to osim vas samih.
Nije jednostavno sjediti za računarom 8 sati dnevno(minimum) a da pritom ne volite to što radite.

Zašto plaćati simulacije stvarnog svijeta, gdje vam se informacije serviraju na dlanu, kada možete na samostalan način doći istih tih informacija uz veće razumevanje, manje troškova i videti kako stvari stvarno funkcionišu.

Cilj ovog teksta nije omalovažavanje škole jer verujemo da je edukacija i obrazovanje izuzetno važno za generalan napredak, već je cilj da pomognemo svim ljudima da uvide opcije koje su im na raspolaganju i da sami izaberu ono čime žele da se bave, na način koji njima najviše odgovara.

*Diploma je važna i verovatno će još dugo vremena biti, onima koji je imaju, to je jedan plus više.
Ukoliko nemate diplomu ali imate znanje, nećete imati problema. Portfolio i projekti dokazuju mnogo toga.
Nije teško dokazati znanje ukoliko ga imate!