D.Y.R.D.E.K. projekat učenika Tehničke škole iz Zenice


PODIJELI.

D.Y.R.D.E.K. je projekat koji su pokrenuli učenici Tehničke škole iz Zenice.
Opis imena, dyrdek je skraćenica od: Did you REALLY do everything kind ?  

Učenici koji učestvuju u projektu  D.Y.R.D.E.K  su: Sarajlić Haris , Sušić Lejla , Šišić Melisa, Kahrić Amna, Mahmutović Kemal, Heremić Elma. Vođa projekta je Sarajlić Haris, sama ideja je potekla od ovih istih učenika , a profesor sa kojim rade na projektu je Skopljak Mirzet, profesor sociologije i demokratije u našoj školi.

Prva faza projekta je prikupljanje donacija (novac, slatkiši, hrana i igračke) u Tehničkoj školi Zenica, te u tržnim centrima, kao i u centru grada. Sakupljanje donacija bi se obavljalo tako što bi na holu Tehničke škole i u gradu ispred velikih marketa bile postavljene kutije u koje bi građani mogli stavljati svoje priloge. Nakon toga bi se stvari “filtrirale” i pakovale u paketiće za djecu sa posebnim potrebama, te paketiće za djecu nastradalih rudara rudnika mrkog uglja Raspotočje (05.09.2014.). Također smo stupili u kontakt s mogućim donatorima, koji bi nam pomogli pri realizaciji ovog projekta.
Druga faza se sastoji u dijeljenju paketića i zajedničkog druženja uz pjesmu i stihove sa učenicima te škole.

Cilj projekta je potaknuti mlade da postanu humanitarno i volonterski aktivni. Pružiti ruku prijateljstva svima koji trebaju našu pomoć. Razvijati i podsticati pozitivni sistem vrijednosti i solidarnosti među ljudima.Osvijestiti i animirati društvo o postojanju specifičnih grupacija koje su ustvari sastavni dio društva.
Pomoći socijalno ugroženim porodicama u našem gradu i omogućiti im što bolje uvjete za život.


merak.ba