Cupcake


PODIJELI.

“Cupcake” je naziv za kolačiće koji se prave u malim tankim papirima ili aluminijskim folijama. Ovi kolačići su idealni kao poslastica za mnoge prilike: vjenčanja, slave, zabave, rođendane, a mogu biti i poklon nekoj dragoj osobi. Posebno zanimljivi su oni kolačići sa likovima iz crtića kojima možete obradovati vaše najmlađe. Ne mora ni postojati neka posebna prilika, ovi kolačiće napravite sami sebi i zasladite dan.
Prvo što trebate uraditi je napraviti preljev, jer njemu treba par sati da se stisne u frižideru. Zagrijte slatku pavlaku i med do ključanja i povremeno miješajte. Kada smjesa počne da vrije, skinite je sa vatre i dodajte kockice čokolade. Kada se čokolada istopi i izjednači sa preostalom masom, stavite je u frižider. A sada su na redu “muffini”. To su posebna peciva za cupcake. Uzmite dvije posude. U jednu posudu pomiješajte vruću vodu i kakao, a u drugoj
brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Zatim otopite margarin i šećer. Kada se to otopi, izlijte u jednu veću posudu u koju će moći stati svi sastojci. Mikserom mutite smjesu dok ne dobije jednoličnu žutu boju, zatim dodajte dva jajeta i opet mutite par minuta.
Najprije istresate posudicu sa kakaoom, a zatim i posudicu sa brašnom i mutite mikserom dok ne dobijete čvrstu, glatku smjesu. Potom u smjesu ubacite i nekoliko kašika kisele pavlake. Sada je smjesa spremna za pečenje. U limove od muffina (posebne kalupe) stavite aluminijske folije ili tanke papiriće i punite ih smjesom. Pečnica bi vam trebala biti uključena na 180 stepeni i kolačići se peku svega 20 minuta. Nakon 20-ak minuta, izvadite muffine ali ih nemojte dekorisati dok su vreli. Potrebno je sačekati da se ohlade, pa tek onda krenuti na dekorisanje. Ako nemate posebne kalupe za dekorisanje, možete uzeti običnu kesu za frižider, odsjeći joj vrh, napuniti je preljevom i onda se prepustiti ukrašavanju kolačića. I za kraj, kada se nađete oči u oči sa cupcakeom, strogo je zabranjeno korištenje viljuški i noževa. Zagrizete i prepustite se tom slasnom užitku!
cupake1
Piše: Ajla Šabić