Crtani filmovi uz koje su odrastale generacije


PODIJELI.

Danas djeca gledaju neke drugačije crtane filmove, a starije generacije se sjećaju  nekih ljepših crtanih filmova,  likova i njihovih replika koje su im ostale urezane u pamćenje!

Snjeguljica i sedam patuljaka
Snjeguljica i sedam patuljaka (eng. Snow White and the Seven Dwarfs) je slavni i hvaljeni američki animirani film iz 1937. godine, kojeg je producirao Walt Disney, a režirao Davida Dodda Handa.
To je prvi animirani film iz Disneyjevog studija. Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grimm koja govori o mladoj Snjeguljici koja je pobjegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka. “Snjeguljica” je prvi dugometražni animirani film iz SAD-a.


Ptica trkačica i kojot
Znamo da je ona uvijek prebrza za kojota i da ne izgovara ništa više od onog legendarnog “bip-bip”! Hajde što se muči sa njom, kojot pored toga ima stalne probleme sa gravitacijom i svojim “izumima” koji mu se uvijek odbiju o glavu. Sve je to maštovito zamislio i režirao kreator ovog crtaća Čak Džons.


Duško Dugouško
Ovaj svima prepoznatljivi lik je nastao u studiju braće Vorner, i predstavlja dijelo tri tvorca: Ben Hardaveja, Teksa Ejverija i Čaka Džonsa. Duško je izmišljeni sivi zec i spada u jednog od najprepoznatljivijih likova na svijetu uopšte. Njegova biografija kaže da je “rođen” 1940. godine u Bruklinu (Njujork). Njegova ubjedljivo najpoznatija replika je “Hej, šefe, koji ti je vrag?”


Stripy
Ovo je crtić  italijanskih autora Gvida Manulija i Brune Bozeta, kreiran 1990. godine u Švicarskoj, u trinaest epizoda od kojih svaka traje šest minuta. Stripy je najpoznatiji po svojim uvijek vodoravnim prugama i urnebesnom smijehu, kojim izluđuje mrzovoljnog cirkuskog putnika, da bi na kraju i njega natjerao u provalu smijeha.

Gustav
Gustav je bila mađarska serija kratkih crtanih filmova za odrasle, ali su Gustava gledali i klinci! Serija je bila izuzetno popularna u istočnoj Evropi gdje je dostigla kultni status. Svaka epizoda prati avanture glavnog junaka, Gustava, i njegovu borbu sa sivilom života u urbanoj sredini. Likovi nisu govorili konkretnim jezikom već su mrmljali, što je doprinjelo međunarodnom uspjehu.

Eustahije Brzić
Ime je to zmije plave puti čija brzina svakoga ostavlja bez daha! Eustahije je uvek u pokušaju da uhvati jednu japansku bubu koja ima crni pojas u karateu pa je i zato nikada ne može savladati. Svi se sećamo one najpoznatije rečenice ovog srtaća: “Zmijoljupci, zdravo, zdravo!”

Pink Panter
U ranijim prevodima se zvao Panter Panta, prvo se pojavio kao crtani lik na uvodnoj i završnoj špici serije filmova o inspektoru Kluzou pod imenom „Pink Panter“ iz 60-ih godina 20. veka sa Piterom Selersom u glavnoj ulozi, da bi nakon sticanja velike popularnosti počeo život u posebnoj seriji crtanih filmova u kojima je on glavni lik.

Brzi Gonzales
Miš, lik iz crtanih filmova Vorner Brosovog animacionog studija, Brzi Gonzales! Glavne osobine su mu sposobnost da trči veoma brzo, i stereotipirani meksički naglasak. On obično nosi preveliki žuti sombrero i bijelo odijelo.

Pink Panter
U ranijim prevodima se zvao Panter Panta, prvo se pojavio kao crtani lik na uvodnoj i završnoj špici serije filmova o inspektoru Kluzou pod imenom „Pink Panter“ iz 60-ih godina 20. vijeka sa Piterom Selersom u glavnoj ulozi, da bi nakon sticanja velike popularnosti počeo život u posebnoj seriji crtanih filmova u kojima je on glavni lik.

Popaj
Simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na podlakticama i neizbježnom lulom od kukuruzovine u ustima. Njegov glavni neprijatelj je Badžo koji nasrće na njegovu devojku Olivu. Zahvaljujući špinatu Popaj dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobjeđuje Badžu.

Profesor Baltazar
Ovo je do danas ostao najuspešniji projekat Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić a u realizaciji crtaća je učestvovala ekipa od 20-ak ljudi. Baltazar je ubrzo postao veoma popularan, a zabilježio je i solidan uspjeh u inostranstvu.