Crtač vatrom


PODIJELI.

Vjerovatno ste se mnogo puta susretali sa umjetnošću pisanja vatrom. Ta umjetnost naziva se pirografija. Pirografija je, ustvari, jedinstveni način ukrašavanja drveta ili kože sagorijevanjem podloge kontrolisanom primjenom zagrijanih predmeta kao što su lemilica, termokauter ili posebno konstruisan uređaj kojeg nazivamo pirograf.

“Pisanje vatrom” daje ogroman opseg prirodnih tonova, sjenki i efekata. U Bosni i Hercegovini nalazimo veliki broj suvenira rađenih ovom tehnikom na kojima su ucrtani motivi ljubavi, gradova, prirodne ljepote ili pak slova.

Jedan od nesumnjivo najznačajnijih umjetnika pirografije, ne samo u našoj domovini nego i šire, je i Edin Begović iz Gornjeg Vakufa.

Njegova priča i njegovi radovi su obišli cijeli svijet. Još kao petogodišnjak, Edin je ostao bez oca i zajedno sa svojom majkom i bratom se borio da opstane. Život je prema Edinu bio maćeha i sve što mu je preostalo u životu je da se bori i da ustraje. Nakon završene srednje škole, zapošljava se i vrlo brzo gubi posao. Baš negdje u tom periodu, kada ga je taj bol zbog gubitka posla shrvao, on od majke dobija na poklon privješčić od drveta na kome je bio iscrtan neki detalj.

Taj privjesak je bio njegova prekretnica i njegovo svjetlo koje se probijalo kroz tamu od koje bijahu satkane njegove misli prije tog trenutka. Shvatio je da bi i on mogao da napravi nešto slično tom privjesku. Uzeo je komad drveta, staru lemilicu i ispisao svoje ime. Nakon toga je na drvetu nacrtao džamiju i poklonio komšinici  za rođendan. Ubrzo se čitava mahala raspitivala za talentovanog umjetnika i svi su tražili od Edina da i njima napravi nešto slično. Počeo je da pravi oblike, šare, crteže na komadima drveta i to mu  je pričinjavalo zadovoljstvo. Tek nešto vremena kasnije, on je na internetu saznao da se ta umjetnost, kojom se on bavi, zove pirografija.

Svoje radove rado poklanja. Kako kaže, od tih radova koje je poklonio u ime Allaha dž.š., imat će veću i bolju nagradu od novca koji bi uzeo za te slike. Koliko su  njegova djela cijenjena i tražena govori i činjenica da je pozvan da radi za međunarodno tržište te bi se uskoro mogao preseliti u London i raditi ono što voli te pritom zarađivati.

Njegov čuveni portret Edina Džeke “crtan vatrom” dospio je u ruke ovog bh. reprezentativca, te je njegov imenjak izjavio da mu je to jedna od najboljih ilustracija. Džekini roditelji također su oduševljeni radom mladog pirografa.

Edin Begović, bosankoheregovački crtač vatrom, uveliko grabi simpatije svojim nevjerovatnim talentom. Naše simpatije je uspio osvojiti dok si rekao keks, a vaše?

SLIKA drvoslikaaaaaaa
Merak.ba