ČIMBURIJADA – zenički pozdrav proljeću


PODIJELI.

Prolazeći zeničkom čaršijom na prvi dan proljeća, sigurno nećete zateći mnogo ljudi na njenim ulicama. Čak i ako na nebu nema niti jednog oblaka, a dan je kao savršen za laganu šetnju gradom i cjelodnevno ispijanje kafe sa dragim ljudima, rijetko ćete zateći nekoga u tim aktivnostima.
-„Šta se dešava?! Lijep dan, sunce, ugodan povjetarac – Gdje su ljudi? Gdje su studenti kafultaši, gdje su penzioneri šetači?! A psi lutalice, ni njih nema?! O Bože, mora da sam u nekoj epizodi Zone sumraka?! Šta se dešava, gdje su svi?“
Ne. Vi niste u „Zoni sumraka“. Vi ste u Zenici, a datum je 21. mart – prvi dan proljeća. Na taj dan, centar grada Zenice nalazi se na obali rijeke Bosne, na prelijepom Kamberovića polju. Tamo se skupljaju Zeničani i Zeničanke, te zajedno uz pjesmu i veselje pozdravljaju povratak proljeća. Ovaj događa je nezamisliv bez pripravljanja tradicionalnog čimbura – jela po kojem je i dobio naziv Čimburijada. Čimbur se tradicionalno priprema u dubokim metalnim kotlićima, a osnovni sastojak su mućena kokošija jaja, koja simbolično predstavljaju rađanje novog života.

Ne zna se tačno, koliko dugo se proslavlja ovaj događaj. Mišljenje historičara je da se događaj slavljenja dolaska proljeća naslijedio od starih Ilira, koji su živjeli na ovim prostorima, budući da se u njihovoj kulturi pridavao veliki značaj smjeni godišnjih doba. Modernija verzija priče kazuje da je ovaj običaj oživljen početkom prošlog stoljeća od strane uglednih zeničkih porodica, koje su na prvi dan proljeća organizovale druženja uz čimbur, na koja bi se pozivali prijatelji, porodica i komšije. Mjesto održavanja nije bilo stalno, nego bi se iz godine u godinu, po dogovoru mijenjalo. Potrebno je reći i to, da se u to doba Čimburijada nije održavala na Kamberovića polju, iz razloga što je polje bilo obrađivano.

Na kraju, nije toliko ni relevantno pitanje od kada je sve počelo. Važno je da na dan Čimburijade Zenicom vlada pozitivna energija, smijeh i radost. Stoga, sutra obavezno nabacite osmijeh na lice i krenite put Kamberovića po svoju dozu čimbura i dobrog raspoloženja, te na taj način pozdravite dolazak proljeća na zenički način.
U prilogu pogledajte fotogaleriju  OVDJE.

Piše: Dženan Bilajac