Čauši, čauši, hoće mačka za uši


PODIJELI.

Lijepi i sunčani dani su izmamili mnoge na ulice da uživaju u prvim proljetnim zrakama sunca. Naravno, nadolazećem proljeću najviše se raduju djeca. Počinje ono doba godine kada ona ostavljaju svoje mobitele, laptope, tablete, playstatione i televizore i izlaze u parkove i igrališta i bivaju ono što i jesu – djeca!
causi4Čini se kao da su danas nestale sve one kreativne igre koje su se igrale od ranog jutra do  prvog mraka i crpile svaki atom energije iz tijela djeteta. Po ulicama, kao i ranije, nailazimo na dječake koji prave improvizovane golove i igraju se nogometa, pa čitava mahala ori od njihove lopte. Ali šta je sa ostalim igrama koje su se igrale? Nije zar da se i djetinjstvo svelo na online igranje i chatanje sa prijateljima koji žive ni dvadeset metara udaljeni od nas?

Pitam se da li je neko ikad objašnjavao svojoj djeci kakvo je bilo njegovo djetinjstvo. Nekad ti nije trebao facebook niti mobitel da nazoveš prijatelje da izađete, jednostavano znaš gdje ćeš ih pronaći. Vjerujem da bi se današnjoj djeci mnogo dopale igre iz “našeg vakta”, samo im trebamo pojasniti pravila i pustiti ih da ćejfe dok ih umor ne savlada.

Jedna od najčešće igranih bila je Ide maca oko tebe. Radi se o tome da se djeca poredaju u jedan krug i čučnu. Odabere se jedna osoba koja će biti mačka i kružiti oko kruga. Njen zadatak je da kamen koji drži u ruci neprimjetno stavi nekome u krugu iza leđa, pri završetku pjesmice.
Sve vrijeme djeca pjevaju:
Ide maca oko tebe,
pazi da te ne ogrebe,
čuvaj mio rep,
da ne budeš slijep,
ako budeš slijep,
otpast će ti REP!

causi3Na posljednjoj riječi mačka nekome iza leđa ostavi kamen i počne trčati, dok ostali brzo pjevaju Čauši, čauši, hoće mačka za uši i ubrzavaju  postepeno svoje pjevanje.Onaj kome je kamen ostavljen iza leđa, ustaje i trči za mačkom. Ako je uhvati prije nego ona uspije zauzeti njegovo pređašnje mjesto u krugu, onda će ona opet biti mačka i kružiti, a u suprotnom, on postaje mačka.

Neizbježna igrica bila je, svakako, i Aberečke abertute u kojoj se djeca podijele u dvije ekipe koje stoje jedna spram druge. Prva ekipa uzvikuje “aberečke abertute”, druga odgovara sa “aber koga ćete”, zatim prva ekipa mora imenovati jednu osobu iz suprotne ekipe koja će se zatrčati prema njima i pokušati probiti njihov “živi zid”. Ako uspije proći između dvije osobe koje se čvrsto drže za ruke, smije povesti jednu osobu iz te ekipe sa sobom nazad u svoje ekipu, ako mu ne uspije, ostaje “zarobljen” u toj protivničkoj ekipi.

Pored ovih igralo se i Ćele, Flaše, Žmire, Care govedare, Kuc, kuc, ko je, Ringe, ringe raja, Širi, širi vezeni peškiri i mnoge druge igre. Djeca su nekad znala da iskoriste divan dan i da se lijepo provedu bez interneta.

Piše: Ajla Šabić