Bosna i Hercegovina, sada i zauvijek


PODIJELI.

U velikoj sali Općine Zenica, jučer u 18:00 sati, povodom godišnjice „NVO 3P“,  održana je Javna tribina pod nazivom „Ko sam zapravo ja?“. Predmet Javne tribine je bio predstojeći popis stanovništva koji će se održati u oktobru mjesecu tekuće godine i kako pristupiti tom događaju koji je od izuzetne važnosti za sve stanovnike Bosne i Hercegovine.

Lideri i članovi ove organizacije su željeli da obilježavanje godišnjice prođe u intelektualnom i poučnom tonu, da se ostvari jedna zanimljiva i  prijeko potrebna komunikaciju između ljudi koji znaju nešto više i onih kojima su neke informacije do današnjeg dana bile nepristupačne. Predavači tribine su bili:profesor na FPN Sarajevo Suad Kurtćehajić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i koordinator Koalicije nevladinih organizacija “Bitno je biti Bošnjak”, gospodin Sejfudin Tokić i predsjednik Bošnjačke zajednice i kulture” PREPOROD” BiH prof.dr. Senadin Lavić.

Uvaženi predavači su izvanredno obavili svoj posao. Javna tribina je bila veliki uspjeh s obzirom da su mnogi tek sada saznali šta nas to očekuje i koja je važnost u tome kako se ko bude izjasnio. Istina je da živimo u Bosni i Hercegovini, državi koja je puna raznih nacija i religija, ali je također neoboriva istina da su svi oni koji žive u okviru granica ove države Bosanci. Na dolazećem popisu, moguće će biti da se izjasnite kao Bošnjak, Hrvat, Srbin ili neki drugi narod. Ne dozvolite da vam vaša vjera odredi nacionalnost. Ukoliko ste kršćanin ili neke druge vjere ili čak ateista, to ne znači da ne možete biti Bošnjak.

Bliži nam se trenutak upita gdje se to svrstavamo. Mi znamo gdje pripadamo, a gdje vi pripadate?

Piše: Č.L.