Bosanskohercegovačko estradno nebo ponovo sija: Dario Šunjić


PODIJELI.

Na estradnoj sceni lijepe naše Bosne i Hercegovine ima pregršt zvijezda i zvjezdica koje se danas jave, sutra nestaju. Dario Šunjić je osoba koja je odrasla uz muziku, ne samo da pjeva nego piše i svira muziku. On živi muziku svakim dijelom svoga bića. Takva posvećenost svome poslu može samo dovesti do stvaranja kvalitetnih djela, a o kvaliteti ovog pjevača i njegove muzike govore njegove pjesme.

Dario Šunjić  je rođen 11. juna 1983. godine u Mostaru. Počeo je svirati gitaru sa 11 godina, a ubrzo osniva svoj prvi bend ˝Red Ficho˝. Sa 24 godine upušta se u solo karijeru i snima prvi singl ˝Jedva čekam da te zagrlim˝. Paralelno sa sviranjem gitare, učio je svirati i druge instrumente kao što su: bass, klavijatura, harmonika, tamburaški instrumenti. Na Sveučilištu u Mostaru studira Glazbenu umjetnost i Etnomuzikologiju gdje trenutno sprema magisterij.

Godine 2009. prijavljuje se u show ˝Zvijezda možeš biti ti˝, Hayat televezije, gdje osvaja treće mjesto i kao nagradu dobiva snimanje jednog singla i video spota. Početkom 2011. godine, Dario snima singl ˝Neka vidi cijeli svijet˝ za koji potpisuje tekst i muziku, a aranžman i produkciju potpisuje Mahir Sarihodžić. U aprilu iste godine snimljen je i spot za istoimeni singl, a režirao ga je Mirsad Bukvić.

Krajem 2013. godine, Dario snima novu autorsku pjesmu “I za godina sto” u “Joco music house” studiju u Fojnici. Aranžman je uradio u suradnji sa producentom Josipom Vukojom. U istom razdoblju snima se i spot za ovu pjesmu, a za njega je zadužen Studio Casper iz Čapljine. Ovaj spot snimljen je na više lokacija u Mostaru, a u njemu se pojavljuju i članovi Grupe Enigma s kojom Dario redovito nastupa.

Imali smo priliku da sjednemo s Dariom i uz kafu, s merakom porazgovaramo o njegovom privatnom i profesionalnom životu.

merak.ba: Dario, prvo što te moramo pitati jeste koja ti osoba pruža najveću podršku u tvom dosadašnjem radu? Ko predstavlja glavni oslonac u tvome životu?

Dario: Podršku mi pružaju mnogi ali najveću moja supruga i moja obitelj. Oni su tu za mene i kada nešto ne ide kako treba. Ipak moram spomenuti i da imam dosta prijatelja i kolega koje me podržavaju, a tu su i neki radijski i televizijski urednici i voditelji.

merak.ba: Život je pun uspona i padova. Koji ti je najteži i najljepši trenutak u dosadašnjoj karijeri?
Dario: Teško mi je nešto izdvojiti, ali jedan od najljepših trenutaka bio je nastup sa Tošom Proeskim 2006. godine u Mostaru. Također su posebni trenuci kada završiš novu pjesmu ili spot, to me stvarno ispunjava. Ne mogu izdvojiti neki posebno težak trenutak u karijeri, ali najteža je svakodnevna borba sa vjetrenjačama, jer danas je jako teško nešto napraviti bez jakog tima iza sebe, kao i sponzora.

merak.ba: Da se kratko prisjetimo tvog učešća u regionalnom showu ZMBT. Kakvo iskustvo nosiš sa tog takmičenja i ko ti je od relevantnih ljudi iz žirija najviše asistirao u tvom razvoju kao solo pjevača? Da li si ostao u kontaktu sa svojim kolegama iz showa, postoje li neki dublji prijateljski odnosi ili poslovni dogovori?
Dario: Prijavio sam se na nagovor obitelji da bi se predstavio široj javnosti i nisam se pokajao, s obzirom da sam dogurao do pobjedničkog postolja. Ipak, mislim da se danas ne bi prijavio. Zbog prevelike učestalosti, ovakva natjecanja su postala manje zanimljiva i nekako prozvode samo “instant zvijezde”. Od članova žirija najviše me cijenila prof. Gordana Topić koja mi je i pomogla nekim savjetima. Ostao sam u kontaktu sa nekoliko učesnika, ali uglavnom preko društvenih mreža.

merak.ba: Sa kojim pjevačima ili muzičkim grupama si imao priliku da sarađuješ i nastupaš u prošlosti? Da li ima neki estradni kolega ili kolegica s kojim bi volio da snimiš duet?
Dario: Osim spomenutog nastupa sa Tošom, pjevao sam i duet sa Eldinom Huseinbegovićem u finalu ZMBT-a, te sam sa bendom nastupao kao predgrupa: Damiru Urbanu, Atomskom skloništu, Jasminu Stavrosu, Severini i drugima. Tu su i učešća na festivalima demo bendova. Najviše bih volio snimiti duet sa Massimom i Natali Dizdar.

merak.ba: Zanima nas gdje se Dario vidi u bliskoj i dalekoj budućnosti?
Dario: U budućnosti se generalno vidim kao sretan i ispunjen obiteljski čovjek, a nadam se i kao uspješan pjevač i kantautor.

Pored toga što Dario posjeduje neosporiv talenat i što je kvalitetan muzičar, on je vrhunski čovjek. Uvijek nasmijan, dobro raspoložen i susretljiv. To znaju svi njegovi prijatelji, poznanici i poslovni saradnici. Ta duša je transparentna u njegovim pjesmama, a svaka nota i riječ vas tjera da se nadate, radujete i volite.

merak.ba