Bosanke prve u Gruziji (FOTO)


PODIJELI.

Iyipo je međunarodna olimpijada mladih inovatora koja se po osmi put održava u Gruziji. Na ovom takmičenju, u periodu od 3. do 5. maja predstavljeno je 135 projekata iz 41 zemlje. Učenice drugog razreda „Međunarodne srednje škole“ Zenica, Enisa Varupa i Amna Spahić, su predstavljale svoju školu na 8. Međunarodnom takmičenju u Gruziji.

Nakon dvodnevne izložbe u šoping centru Tbilisi, ocjenjivačka komisija je pregledala projekte mladih naučnika i donijela konačnu odluku, kada je i 5. maja proglasila pobjednike. Na ceremoniji dodjele nagrada, učenice IIA razreda „Međunarodne srednje škole“ Zenica, su osvojile zlatnu medalju iz oblasti biologije. Naše učenice su uložile veliki trud za što su i dobile zlatnu medalju na čemu im ovim putem čestitamo.

„Upoznale smo različite ljude i uspješno predstavile Bosnu i Hercegovinu. Jako sam sretna zbog toga“ ističe Amna Spahić.

„Veoma sam zahvalna našim profesorima, kao i školi koja nam je pomogla u ovom projektu“ kaže Enisa Varupa

Canan Yeniyurt, profesorica fizike, predvodila je učenike na ovom takmičenju i rekla: “Ova medalja je za Bosnu i Hercegovinu.Radimo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli učenicima da budu što uspješniji i sretni smo zbog toga.“ Mustafa Dogan, direktor škole, čestitao je učenicama, njihovim porodicama i profesorici na zajedničkom uspjehu te poželio učenicama još više uspjeha u budućnosti.

Cilj Iyipo olimpijade nije samo razvijanje naučnih vještina učesnika već i jačanje kulturnih veza između zemalja. Izlaganjem projekata u narodnim nošnjama, učenici su također predstavili kulturu i tradiciju svojih zemalja. Na takmičenju su predstavljeni projekti iz različitih oblasti fizike, hemije, biologije, matematike, informatike i mašinstva. Teme koje su obrađene odnose se na poboljšavanje uslova života, pojednostavljenost učenja, pravljenje ušteda energije i mnoge druge.

Učenici su kroz ovo takmičenje ukazali na probleme i način na koji se isti mogu riješiti sa naučnog stanovišta, a baziranim na vlastitim iskustvima.
U prilogu pogledajte fotogaleriju

merak.ba