Bosana na petoj humanitarnoj zabavi prikupila preko $ 50,000


PODIJELI.

Fondacija “Bosana” je jedna od glavnih i najvećih fondacija koja za cilj ima pomoć mladima u BiH. Fondacija omogućava izlazak iz siromaštva i ovisnosti o drugima te finansira kvalitetnu edukaciju.

U nadi da malo bolje razumijemo rad ove organizacije razgovarali smo sa  predsjednicom Bosane Senitom Slipac, ona nam je ukratko objasnila rad fondacije te pričala o događaju organizovanom za proslavu pete godišnjice fondacije.

Na proslavi je bila i studentica „Bosane“, Nađa Kasumović koja je predala najbolji esej u kome je  obrazložila svoje mišljenje “Kako riješiti nezaposlenost mladih u BiH“.  Kao nagradu osvojila je odlazak u Los Angeles na dvije sedmice i naravno da u svoje ime i ime studenata ispriča šta njima ova stipendija znači. Ove godine dodijeljena je i prva nagradu za najvećeg donatora „Bosane“ u ovih 5 godina. Odbor fondacije je glasao da to bude dodjeljeno Maji Karabeg, inače predsjednici/osnivačici uspješne firme „Authority Partners“ koji rade i u Sarajevu, pored Majinog angažmana mislimo da ona dijeli sa nama osnove i principe po kojima i Bosana funkcioniše. Ona nam je bila do sada najveća podrška i njoj je dodijeljena nagrada. Sljedeće godine će naravno biti konkurs za sve da imaju istu šansu da osvoje nagradu, a cilj je da ova nagrada postane bas prestižna u oblasti humanitarnih djela i da se dodjeljuje onima koji čine dobro za BiH i omladinu. Nagradu je dizajnirala naša poznata umjetnica Edina Selesković i cijeli koncept je urađen da kroz nagaradu prikažemo šta je Bosana.

Skupili smo preko $50,000 a svi troškovi događaja su bili malo više od $5,000. Iz fondacije kažu da su prezadovoljni jer prošle godine se skupilo $32,000.

Donatori ove fondacije su kako iz SAD-a tako i iz BiH, što je od najvećeg značaja jer smatraju da je ovo prva fondacija koja je uspjela tako nešto.
Pogledajte promotivni video za Bosaninu petu godišnju donatorsku noć koji je uradio Denis Smajić, Bosana student od 2013 godine.

U prilogu pogledajte fotogaleriju

Piše: Jasmina Bajrami