Besplatne projekcije turskog filma


PODIJELI.

Turska kinematografija je danas jedna od najtraženijih svjetskih kinematografija. Početkom 21. stoljeća  ušla je na velika vrata svjetske scene i tako započela svoj najproduktivniji i najinteresantniji period koji održava svoj kontinuitet. U prilog tome organizovane su i besplatne projekcije turskih filmova u našoj zemlji. Organizatori 5. Festivala turskog filma su Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske zajedno sa Asocijacijom Mostovi Prijateljstva. Projekcije se trenutno prikazuju u Zenici, u kinu Ekran, a ostale su još samo dvije, zato ne propustite priliku da odete u kino i saznate nešto više o turskoj kinematografiji.

Zavirite li u bilo koju kuću u Bosni i Hercegovini, pa i u svijetu, sigurno ćete naići na mali prozor u tursku kulturu, tradiciju, običaje i sam način života Turaka. Turske serije su preplavile Balkan svojom originalnošću i napravile mnoge ovisnicima o malim ekranima tokom njihovog prikazivanja. Svaka serija prikazuje međuljudske odnose isprepletene različitim događajima i okolnostima.

Ista tematika obuhvata i same filmove. Predstavljeni su međuljudski i porodični odnosi naspram društvenih i političkih promjena  u zemlji kroz različite stilove i teme.

Turska predstavlja most koji spaja kulturu Bliskog Istoka, Evrope i Balkana u jednu epizodu koja jasno šalje poruku publici.

Najskuplji turski film je „Osvajanje 1453“ koji je koštao 17 miliona dolara. Film predstavlja pad Carigrada uz dramatičnu akciju i specijalne efekte baš kakve imaju holivudski filmovi.

Galerija sa otvaranja 5. festivala turskog filma u Zenici

Piše: E.S.