Prvi baletni koraci u Zenici


PODIJELI.

Prije nepunih mjesec dana, Zenica je postala bogatija za još jedan kulturni sadržaj. Naime, Ars Škola baleta, zajedno sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, pripremila je i premijerno izvela prvu baletnu predstavu u historji grada. Tom prilikom izvedena je baletna i-štorija u jednom činu Bal@, čiji je libreto, koreografiju i režiju potpisala Linda Prugo – Babić, a prema M.Petipa, M.Fokin i V.Gzovski. Scenografiju i oblikovanje svjetla potpisali su  Miroljub Mijatović i Zijada Kurtodža – Vučak. Kostimografiju  je uradila Samira Spahić – Rustempašić, dok su saradnice koreografa bile Dragana Seferović, Azra Tahmiščija i Aida Hamzić, a dirigentica Tanisa Mustafić.

Ars Školu baleta osnovali su roditelji djevojčica (septembar 2012.godine) koje su pohađale jedinu baletnu školu koja je bila u Zenici. S obzirom da je bilo evidentno gašenje škole, roditelji su tražili neko rješenje. Postojale su samo dvije mogućnosti, ili odustati od daljnjeg školovanja djece ili voditi djecu u Sarajevo. Budući da im se nije svidjelo ni jedno rješenje, mame (uz podršku očeva) su uzele stvari u svoje ruke i osnovale Školu baleta. Osnivači su u prvom redu Elma Šeper – Nadžak i Samira Spahić – Rustempašić, koje su rado pristale na ovaj mali razgovor.

 • Šta za vas znači MERAK?
  Pa merak je sada razgovarati sa vama.
 • Djeca Zenice i pored niza kulturnih mogućnosti, do prije nekog vremena nisu imala priliku učiti balet. Sada se jedna takva škola nalazi u kulturnoj ponudi grada, ali šta  to zainteresiranima, zapravo, nudi Ars Baletna škola?
  Ars Baletna škola u prvom redu nudi kvalitetno obrazovanje iz klasičnog baleta. Taj kvalitet se očituje u  edukovanom i iskusnom nastavnom kadru. Radimo isključivo po Vaganovoj baletno – pedagoškoj školi. Jedina novina je to što naši učenici, pored časova klasičnog baleta, imaju i čas primjenjene gimnastike. Nastava se odvija u baletnoj dvorani koja je urađena po svjetskim standardima, što našim učenicima pruža mogućnost da rade u ugodnom okruženju. U narednom periodu planiramo učenicima uvesti i obavezan čas solfeđa i klavira.
 • Šta je ova škola do sada realizirala?
  Gradu Zenici, a i svima koji žele da nam se priključe, pružili smo jedinu profesionalnu baletnu dvoranu i mjesto za razvoj baletne umjetnosti. Od naših početaka, uspjeli smo napraviti baletnu predstavu za djecu i omladinu pod nazivom „Bal@“, baletna i – štorija u jednom činu. Predstava je urađena uz povećano zalaganje djece i pedagoga kako redovna nastava ne bi trpila. Doživjela  je veliki uspjeh u Zenici i ponosni smo na taj naš dosadašnji najveći projekat.
 • Kakva je zainteresiranost zeničkih mališana za balet?
  Kvalitetan i predan rad je prepoznat, a mjesečna članarina primjerena ekonomskoj situaciji, je još jedan razlog da s ponosom možemo reći da je zainteresiranost djece velika i svakim danom sve veća i veća. Ono što bi nas posebno obradovalo je veći odziv dječaka.  Nažalost, za sada poslujemo sa gubicima, jer se radi o velikom projektu i velikim ulaganjima.
 • Otkuda uopće ideja za balet, kao umjetnost, u Zenici?
  Sve je počelo od naše djece i uz njih smo se i mi zaljubili u tu umjetnost. Moramo biti pošteni, pa reći da niko od nas, prije 5-6 godina, nije imao nekog općeg znanja vezanog za ovu vrstu umjetnosti. Tako je i sa većinom naših sugrađana, jer jednostavno nikada nismo imali balet u gradu i nismo baš često imali priliku da se susretnemo s ovim vidom izvođačkih umjetnosti. Međutim, sve se to mijenja, i mi prije svega želimo da educiramo najmlađe o baletu.
 • Nakon premijere prve baletne predstave u gradu, moram da Vas pitam kakav je osjećaj početka i u čemu je značaj ovog historijskog trenutka?
  Da, 31.03.2013. imali smo premijeru i to je zaista historijski momenat za Zenicu, ali i za Kanton. Premijera je prošla fantastično, a sama činjenica da su karte rasprodate u roku 24 sata, dovoljno govori o zainteresovanosti građana i o značaju ove predstave. Ovo je naš prvi projekat i ostvaren je vlastitim ulaganjima, a sama želja za uspjehom je nadvladala sve poteškoće na koje smo nailazili. Mi smo uspjeli u ovom zadatku, ali i dalje se nastavlja borba za opstanak. Nadamo se da smo dokazali da smo ozbiljna škola, da ozbiljno radimo i da ćemo tako i nastaviti, te da ćemo dobiti i podršku od resornih institucija.
 • Kako je publika reagirala na ovu vrstu predstava?
  Reakcije su bile pozitivne, pohvale su stizale sa svih strana. Većini gledalaca je ovo prvi susret sa baletnom predstavom i nekako imam osjećaj, da osim što im se predstava svidjela, svidio im se i sam balet, kao nešto novo.
 • Kakvi su vaši planovi za budućnost?
  Svi naši planovi prvenstveno zavise od podrške zajednice i finansijskih sredstava.
 • Da li će se nešto značajno, na polju baleta, dešavati u skorije vrijeme?
  Uskoro ćemo organizovati Dan otvorenih vrata, gdje ćemo našim sugrađanima otvoriti vrata i pokazati šta i kako mi to radimo. Tokom maja planiramo održavanje seminara (radionica) savremenog plesa za plesače i pedagoge, a predavač bi trebala biti specijalna gošća koja će voditi seminar baziran na principima poznate škole Martha Graham. Također, u mjesecu maju imamo u planu organizovati Noć baleta, kada će nam se i naša, svjetski čuvena balerina, pridružiti i učiniti čast, te plesati na daskama BNP-a skupa sa našim učenicama. Također, uskoro će biti audicija za prijem novih članova Ars Škole baleta.
 • Kakvi su planovi sa pripremama novih produkcija?
  To će još malo sačekati. Barem do slijedeće sezone. Planova ima, prvenstveno sa Dječijom, omladinskom i lutkarskom scenom BNP-a Zenica. Naša saradnja je odlična, a tako ćemo, nadamo se, i nastaviti.
  Nakon ovog ugodnog razgovora, preostalo nam je samo da Ars Školi baleta poželimo mnogo sreće u njihovom radu.

Piše: mr.sc. Miroljub Mijatović