Da li znate šta je to aronija?


PODIJELI.

Aronija – put zdravlja!
Aronija – najljekovitija biljka na svijetu!
Aronija – biljka budućnosti!

1.

Aronija je rod listopadnih grmova porijeklom s istoka Sjeverne Amerike. Ovo bobičasto voće će Vam pružiti potrebnu zaštitu i liječenje bolesti. Dobrobiti koje donosi konzumacija ovog kraljevskog voća su razne.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamnih bobica poboljšava cirkulaciju, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sistem. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni pritisak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre.

Aronija u kombinaciji sa kurkumom djeluje uzajamno te zaustavlja širenje malignih stanica raka, izazivajući smrt stanica raka. Jedna studija o aroniji tvrdi kako sok aronije posjeduje jedinstvena hemoterapeutska svojstva koja učinkovito pogađaju limfoblastične tumorske mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Poznato je i to kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba. To podržava i studija provedena na štakorima gdje je dokazano da je aronija sposobna djelovati protiv nakupljanja toksičnog kadmija u bubrezima i jetri. Kao izuzetan antioksidans, aronija spriječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam, ona predstavlja riznicu biološki aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala sadrži cink, željezo, kalij, kalcij, mangan, fosfor i jod.

Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi, a samim time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima. Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti…

Mnogi tvrde da je aronija staro ali i novo čudo prirode. Iako uvijek prisutna u našoj blizini, nikada joj se nije pridavala tolika pažnja kao do ove godine. Nakon velikog otkrića i niza dokazivanja i utvrđivanja aronije kao čudotvorne biljke, stanovnici Bosne i Hercegovine imaju priliku da okuse njene plodove. Cijena kilograma ove voćke na našem tržištu iznosi ni manje ni više nego 30 KM, a cijena njegovog soka je duplo veća. Izgleda da zdravlje ima cijenu, za naše standarne je malo veću. Ipak, njen uzgoj je dosta isplativiji, s obzirom da je cijena jedne sadnice oko 4KM.
2.

Zasučite rukave i uzgajajte aroniju
Aronija je otporna na hladnoću, zbog toga bez problema uspijeva u našim krajevima. Aronija cvate krajem aprila, plodovi dozrijevaju u augustu ili septembru. Plodovi ostaju na biljci, ne opadaju i ne kvare se. Zato se branje plodova može produžiti i na dva mjeseca. Aronija je otporna na štetočine i ne zahtijeva upotrebu pesticida. Zbog toga se smatra 100% ekološkom biljkom. Uspijeva na svim vrstama tla, jedino ne podnosi sušu. Sadnicu aronije možete kupiti u većini poljoprivrednih apoteka.

Kako konzumirati aroniju
Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se za djelotvoran učinak mogu konzumirati i svježe –  dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno. Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija.

3.Ono što je lahko i brzo za pripremu jeste milkshake sa aronijom koji možete napraviti prema sljedećem receptu.

Milkshake sa aronijom:

  • 2 dcl mlijeka,
  • med po potrebi,
  • 200 g svježih ili smrznutih bobica aronije
  • 200 g malina

Sve to izmiksati u blenderu i odmah piti!

 Merak.ba