Almir Vuk, još jedna mlada bh. zvijezda!


PODIJELI.

U potrazi za nadarenim i aktivnim mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, svakodnevno nailazimo na mnoga imena. Ovaj put je to bio Almir Vuk (https://www.facebook.com/almir.VUK666?fref=ts), bosanskohercegovački ponos, dokaz da i kod nas postoje mladi ljudi koji prate tehnološki razvoj i trude se u tom smjeru. Razgovarali smo sa Almirom o njemu, njegovom radu, željama i planovima.

merak.ba: Možeš li nam reći par riječi o sebi? Odakle si, koliko godina imaš, u koju školu ideš, čime se baviš u slobodno vrijeme?
Moje ime je Almir Vuk, imam 18 godina. Rođen sam u Mostaru, živim u Čapljini. Idem u srednju Elektrotehničku školu u  Mostaru. Developersko ime na Google Play Store-u je AV Development (facebook fan page: https://www.facebook.com/AVDevelopment), 4. sam razred i u slobodno vrijeme bavim se programiranjem Android Applikacija, grafičkim i web dizajnom.

merak.ba: Otkuda interes za informatiku, računare, programiranje?
Almir:
Interes za informatiku traje već dugo ali konkretno za programiranje se javlja u 6. razredu kada sam uz brata počeo da se upoznajem sa programiranjem i do sada nisam stao da učim i da usavršavam svoje znanje. Android je došao poslije, i tu sam vidio priliku da se izrazim kroz kreiranje applikacija za Android uređaje, svidjela mi se ideja da pomognem nekome u svakodnevnom životu.

merak.ba: Kako si počeo, koji su bili tvoji prvi koraci (možda neka dodatna literatura pored školske, mentor ili slično)?
Almir:  Sa saznanjem šta je Android počeo sam da istražujem literaturu na Engleskom jeziku (literature na našem jeziku skoro i da nema).
Prvo sam krenuo sa učenjem programskog jezika Java, a potom i sa Android Programiranjem sa jakim osnovama programskog jezika Java što je bilo jako bitno i od velikog značaja za čitav razvoj mojih applikacija.

merak.ba: Vjerujem da ovaj tvoj kreativni rad treba dobru inspiraciju. Šta je tvoja inspiracija?
Almir:
Pa, kao i za sve u životu, potrebna je neka inspiracija i motivacija. Ja svoju inspiraciju za ovo crpim kroz želju i ideju da pomognem drugim ljudima da olakšaju svoj život koristeći moje applikacije.

Naravno, motivacija više je zarada sa kojom sam i više nego zadovoljan zasad, ali uvijek može bolje!

merak.ba: Na Google play storeu imaš već nekoliko svojih aplikacija (Abdest, Raspored časova, Tespih, Značenje imena, Boja, Abeceda, Azbuka, Radio M Sarajevo, Rent a Car ), neke od njih su veoma popularne. Iz same liste tvojih aplikacija, možemo primijetiti da su uglavnom edukativnog karaktera. Da li ti je to možda vodilja, cilj i želja, da nekoga podučiš nečemu?
Almir: Da, kao što sam rekao, želja i motivacija mi je ideja da mogu pomoći ljudima, a samim time nekoga i podučiti uz korištenje mojih applikacija.

Zadnje dvije koje bih želio istaknuti su Boje, Abeceda i Azbuka namijenjene najmlađoj populaciji a cilj je učenje boja i slova kroz interaktivne i oku dopadljive applikacije popraćene prijatnom muzikom i ugodnim ženskim glasom koji izgovara riječi u applikacijima.
Muzika i zvuk u applikacijima Boja, Abeceda i Azbuka omogućio je Radio M na čemu sam ih jako zahvalan.

merak.ba: Da li ti je neka od aplikacija posebna važna i draga? Možeš li da nam kažeš par riječi o tome?
Almir: Pa ne bih mogao izdvojiti nijednu, to je kao da slikara pitate koja slika mu je najdraža. Sve su mi jako bitne i drage, u svaku ulažem maksimalno energije i od svake očekujem uspjeh. Na to gledam kao kada slikar proda 50 slika i zna da u 50 kuća se emituje njegova energija, tako i mene veseli činjenica da se moja pozitivna energija i dio mene emituje sa applikacijama koje sam ja kreirao. To je nešto što se ne može opisati to su neke stvari zbog kojih vrijedi raditi i kreirati.

 merak.ba: Šta su tvoji planovi za dalje, imaš li viziju nekih novih aplikacija? Da li ćemo uskoro moći “skinuti” neke nove aplikacije sa AV Developmenta?
Almir:
Što se tiče novih applikacija, u skorijem vremenskom periodu imam namjeru da postavim još jednu applikaciju vezanu za književnost. A ideja za applikacije nikada nije dosta, trenutno imam preko 10 započetih applikacija ali zbog vremena ne mogu sve da završim.

Preda mnom je raspust i dosta slobodnog vremena u kojem ću moći da realizujem većinu svojih ideja.
Uskoro planiram lični blog fokusiran prije svega na informatiku i neke svakodnevne teme.
Uz blog tu je i YouTube kanal koji nije orijentisan na IT svijet nego nešto sasvim drugo.

Trenutno kada nađem vremena pišem knjigu vezanu za informatiku i programske jezike, ništa veliko i ozbiljno ali bit će mi drago ako ta knjiga nađe svoju publiku! Kao jedan od većih planova mi je društvena mreža na kojoj sam počeo polako da radim i nadam se da ću uspjeti do kraja to da završim i da poprimi oblik onakav kakav ja mislim da bi trebala da ima.

merak.ba: Kraj je školske godine, velike odluke se bliže što se tiče izbora studija. Da li si već donio odluku šta studirati i čemu se posvetiti u daljnjem obrazovanju? Da li će to biti povezano sa informatikom?
Almir: Da, za nekoliko dana trebao bih da maturiram i pitanje studiranja se sve više javlja.
Odlučio sam da ću studirati Informatiku u Mostaru na FIT-u (Fakultet informacijskih tehnologija). Informatika je smjer koji sam odabrao, ono što volim da radim i u čemu se vidim u budućnosti. Krenuo sam sa ovim i nadam se uspjehu u ovoj nauci.

1

Moramo napomenuti da je Almir autor aplikacije “Značenje imena” koja je preuzeta sa Google play store više od 100.000 puta te je, zahvaljujući tome, zauzela 4. mjesto u “Top Free” na Google Play Store te prvo mjesto u “Top New Free” za prostor BiH. “Značenje imena” pomaže da saznate značenje vašeg imena.

I mi se nadamo da će Almir postići još veći uspjeh kako na lokalnoj, tako i na globalnoj informatičkoj i web dizajnerskoj sceni, te mu želimo sve najbolje u budućnosti.

Na ovom linku možete pronaći sve Almirove aplikacije: https://play.google.com/store/apps/developer?id=AV+Development

merak.ba