Alija Sirotanović, junak rada i lik sa novčanice


PODIJELI.

Na današnji dan prije dvije i po decenije, u 76. godini, preminuo je jedan od najpoznatijih rudara iz stare Jugoslavije Alija Sirotanović iz Breze u Bosni i Hercegovini – junak socijalističkog rada i svjetski rekorder u kopanju uglja, čiji se lik nalazio na novčanici od 10 dinara.

Sirotanović je, naime, 24. jula 1949. za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, odnosno 253 kolica i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

Njegov poduhvat je unio potpuno novi način rada u tadašnje rudnike; zasnivao se na takmičarskom elanu koji se prenosio na sve zaposlene, što je rezultiralo rastom godišnje proizvodnje u tom periodu.

Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio od Josipa Broza Tita bila veća lopata, koji je i napravljena specijalno za njega i nazvana “sirotanovićka”, podsjeća “Dnevni avaz” i dodaje da je nakon toga postao “živa legenda”, a njegov lik se našao i na novčanici od 10 dinara.

Sirotanović je odlikovan i Ordenom junaka socijalističkog rada, dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja, a jedna mala ulica na periferiji Breze nosi njegovo ime, dok u krugu rudnika stoji njegova bista.