5 uspješnih godina Omladinskih banaka u BiH


PODIJELI.

Danas je u prostorijama Doma mladih, u svečanom okruženju i uz učešće 150 omladinaca, te načelnika iz 31 općine/opštine u Bosni i Hercegovini, Fondacija Mozaik obilježila petu godišnjicu rada Omladinskih banaka u BiH, najpriznatijeg omladinskog fonda u regiji koji mobilizira mlade ljude, daje im mogućnost da sprovedu akcije u zajednici i volonterskim radom naprave konkretne pozitivne pomake. Izvršna direktorica Fondacije Mozaik Vesna Bajšanski-Agić prezentirala je impresivne rezultate postignute u okviru ovog programa – 1.292 uspješna projekta u čijoj je realizaciji u proteklih pet godina učestvovalo 16.659 volontera i u koje je uloženo 4.580.470 KM.

Jaidev Singh, direktor Odjela za demokratizaciju u USAID-u zahvalio se omladinkama, omladincima i Mozaiku na, kako je rekao, „uspješnoj priči“ i dodao da su Omladinske banke dobra investicija USAID-a, jer su na svaki dolar koji je uložio USAID članovi i članice Omladinskih banaka donijeli dodatnih 7 dolara.

Uspjesi Omladinskih banaka poslužili su kao platforma za dalju nadgradnju programa i postavljanje modela obrazovanja i finansiranja inovativnih ideja za društveno poduzetništvo mladih, koje će se realizirati u okviru novog programa pod nazivom M-Seed. „M-Seed je program koji ulaže u mlade ljude i stvara nove društvene i ekonomske vrijednosti. Njime Fondacija Mozaik ne želi razrađivati dijelove koji utiču na razvoj, nego kreirati, inovirati i zaokružiti cijeli proces ne samo obrazovanjem nego i investiranjem u novu generaciju uzornih mladih društvenih poduzetnika“, pojasnio je Zoran Puljić, direktor Mozaika.

U okviru svoga desetogodišnjeg strateškog opredjeljenja, Mozaik će osigurati priliku za obrazovanje 100.000 mladih u poduzetništvu, inovacijama i finansijama, podržati 5.000 omladinskih radnih akcija i investirati u 1.000 mladih društvenih poduzetnika.

Pažnju prisutnih privukla je panel diskusija u kojoj su učestvovali najaktivniji volonteri Omladinskih banaka, a na kraju ceremonije potpisani su dvogodišnji Memorandumi o saradnji na realizaciji programa Omladinske banke i M-Seed sa načelnicima partnerskih općina/opština.