28 godina je prošlo, a voljeli bi da ste opet sa nama


PODIJELI.

1985. godine, pet sarajevskih dječaka sa istim ukusom za muziku i istim žarom u očima, okupili su se i formirali najpoznatiji sarajevski pop rock bend- CRVENU JABUKU! Aljoša Buha, Dražen Ričl, Dražen Žerić, Zlatko Arslanagić i Darko Jeličić voljeli su iste stvari i iste ljude i redovno su se sastajali i svu tu ljubav ispoljavali kroz pjesme. Njihove prve pjesme su ujedno i današnji najveći hitovi, to su pjesme koje javnost nikada neće prežaliti: Bježi kišo s prozora, Dirlija i Sa tvojih usana. Crvena Jabuka već polahko priprema materijal za svoj prvi album i u martu 1986. njihov trud im se isplatio. U prodaju izlazi album “Crvena Jabuka”, te tako ex yu rockeri kreću na svoju prvu turneju.

Svoj prvi nastup, Crvena Jabuka je trebala održati 18. septembra 1986. godine u Mostaru. Ali, sudbina im nije dopustila da se taj koncert održi. Iz Sarajeva su krenula dva auta. U jednom od njih, tačnije u fići, vozili su se Aljoša, Zijo (D. Ričl) i Zlatko. U blizini Jablanice, desila se strašna saobraćajna nesreća. Aljoša je poginuo na licu mjesta, a Zijo je zbog dobivenih povreda, na onaj svijet preselio 13 dana poslije njega. Sarajevo se, čak ni danas, 28 godina poslije nesreće, nije oporavilo od gubitka dva tako dragocjena i nadasve talentovana izvođača.

Kada podignem pogled ka nebu, razastru mi se zvijezde poput perlica, ali ja znam koje dvije zvijezde su Aljoša i Zijo. To su one dvije najsjajnije i najnemirnije zvijezde na noćnom nebu. To su one koje prve ugledaš kada mine dan, kao da jedva čekaju da budu zapažene. Njih dvojica, naše dvije voljene zvijezde, promijenili su svoja mjesta, ali nisu sjaj. Šunjaju se polahko godine, jedna za drugom, k'o mačka kroz visoku travu. Nema više nekadašnjeg rocka i starih zanata. Ali, dok god postoje ljudi koji imaju sluha, slušat’ će se pjesme Crvene Jabuke. Dok god ima ljubavi, sjećat’ ćemo se prerano preminulih članova najdražeg sarajevskog benda i nikad nećemo dozvoliti da umre sjećanje na njih i njihove pjesme.

Nakon njihove tragične smrti, u oktobru iste godine, održan je koncert pod nazivom “Pjesma za Crvenu Jabuku” koji je okupio brojne izvođače i grupe koji su odali počast preminulim članovima benda. Nakon toga, Crvena Jabuka prestala je sa radom.
jabuke

Međutim, preostali članovi benda su se, ipak, pokrenuli i  1987. izdali su drugi album pod nazivom “Za sve ove godine ” kojeg su posvetili Aljoši i Ziji. Nakon tog albuma, članovi su opet napravili pauzu, ali ubrzo izdaju i treći album i osvajaju top ljestvice svojim hitovima. Bez Aljoše i Zije, bend nije imao onaj stari, prvobitni šarm, koji su neki nazivali duhom sarajevskog pop-rocka, ali i uprkos tome preostali članovi radili su odlčan posao i poklonili nam predivne pjesme Crvene Jabuke koje će se slušati dok je svijeta i vijeka. 28 godina je prošlo, ali pjesme za njihovog prvog albuma, kojeg je snimila originalna petorka, i dalje žive.
Pogledajte noćas nebo. Vidite li dvije sjajne zvijezde što se koprcaju pod tamnim ogrtačem noći? To su Aljoša i Zijo i kao što kaže pjesma CJ; nose nam utjehu k'o u snu, VOLJELI BISMO DA STE TU!

“Cigare su dogorjele
i riječi više ništa ne znače
samo malo tihe muzike u sobi.

Kroz kolut plavog dima
vidim ti oči
i suze u njima
zaključaj vrata, neću se vratiti..”

Piše: Ajla Šabić