Promocija knjige prof. dr. Lade Šestić


PODIJELI.

29. maja u prostorijama Gradskog muzeja Zenica, održana je promocija knjige „Forme sa nastavkom –ing u engleskom tehničkom registru i njihovi prevodni ekvivalenti u bosanskom/hrvatskom/srpskom“ autorice prof. dr. Lade Šestić.

Pored same autorice, profesorice Lade Šestić, promotori knjige bili su doc. dr. Nadira Aljović, dugogodišnja kolegica Lade Šestić, dr. Midhat Riđanović, mentor i poseban prijatelj profesorice, te ispred izdavača knjige, Univerziteta u Zenici, rektor univerziteta, prof. dr. Sabahudin Ekinović. Samoj promociji knjige u Muzeju grada Zenice, sudjelovali su njeni najmiliji, kao i kolege i studenti sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Prema riječima autorice, ideja o knjizi nastala je davno, no zbog raznih materijalnih kao i logističkih problema, realizacija projekta nije uspjela sve do kraja 2012. godine. Kao glavne „krivce“ za ponovno realiziranje ove knjige navela je studente sa Fakulteta za metalurgiju i materijale i Mašinskog fakulteta u Zenici, studente na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu, kao i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, koji su je svojim pitanjima i radoznalošću podsticali na razmišljanja, traženja i proučavanja, a kako sama kaže i od kojih je dosta toga naučila.

Ova knjiga je namijenjena svima onima koji se susreću sa poteškoćama koje oblici sa nastavkom –ing predstavljaju za njih. Time je prvobitna namjera autorice bila da jednim deskriptivnim pogledom različitih sintaksičko-semantičkih relacija te forme u engleskom jeziku i odgovarajućih oblika u našem jeziku uporedi ta ponašanja u opštem jeziku  i u tehničkom registru, da pronađe razloge za te poteškoće i njihovo riješenje.

O autoru:
Prof. dr. Lada Šestić je profesor engleskog jezika i književnosti i francuskog jezika. Doktor je lingvističkih nauka i redovni profesor na Odsjeku za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Autor je šest knjiga iz oblasti engleske fonetike, sintakse i tehničkog engleskog, kao i većeg broja naučno-stručnih radova, te prevoda sa engleskog i na engleski iz različitih područja, a naročito iz oblasti tehničkih nauka. Također je prevela sa engleskog tri knjige iz oblasti metalurgije.

Piše: Nino Mujkić