Promocija knjige: 101 anegdota iz života rudara


PODIJELI.

Svi smo mi nekada slušali priče o teškom i iscrpnom poslu rudara. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste to da su oni marljivi mravi, koji znajući pogubnost svoga posla i svjesni svih opasnosti duboko u crnoj utrobi zemlje, gdje sunčeva svjetlost i vrijeme prestaju postojati, tragajući za rudom zarađuju za život. U svakom danu jedna im je briga: da iz te crne utrobe zemlje, živu glavu izvuku. No, puno drugačije priče  o životima rudara i njihovim dogodoštvinama sakupljenih u stotinu i jednu anegdotu, prenosi nam Fuad Breščić.

Autor je cio svoj radni angažman proveo radeći u rudniku, od inžinjera pripravnika do direktora Srednojobosanskih rudnika – najvećeg ugljenokopa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Radeći svoj posao susretao se sa rudarima, privrednicima, političarima i  brojnim drugim ličnostima iz javnog života. Tokom bogatog radnog iskustva često je bio u prilici da bude svjedok ili akter anegdota koje je marljivo zapisivao i, na kraju, njih stotinu i jednu objavio u knjizi “101 anegdota iz života rudara”. Svojim je anegdotama smijeh i kikot rudara na svojstven način prenio izvan okvira mračnih rudarskih hodnika. Glavni promotor i jedan od recenzenta knjige prof. Mustafa Spahić koji je svojoj recenziji knjige dao naziv “Sa izvora života” ističe da  šale i anegdote koje su prikazane u njoj su nastale upravo tu, u utrobi zemlje odakle niče novi život. Također je istakao kako autor knjige humor i komiku rudara nije “umotao” u celofan  bontona i uglađenog, već su prikazani ”onakvim kakvi jesu”- bez cenzure i pretjeranih uglađenosti. Izdavač Breščićeve knjige “Dobra knjiga” iz Sarajeva, jedan je od najznačajnijih izdavača u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko želite čuti više o knjizi, izvanredna je prilika doći na promociju iste, u ponedjeljak (28.10.2013.), u prostorijama čitaonice Opće biblioteke u Zenici, u 18:30h. Garantujemo vam da ćete na jedan drugačiji način uz promotora i recenzenta knjige, profesora Mustafe Spahića, pripovjedača Mustafe Tabakovića i muzičara Amira Delibašića i Ismeta Arnauta imati priliku upoznati se sa nekim odlomcima knjige, detaljima i razlozima njenog „nastajanja“ kao i da taj trenutak zaboravite na probleme i brige, i naprosto uživate u humorističnim anegdotama autora, te i u samom performansu koji su priredili organizatori.

Piše: Adis Kriko